Şeker endüstrisi atıksularının karakterizasyonu ve arıtılabilirliği
Characterization and treatability of wastewater from sugar industy
  1. Tez No: 96324
  2. Yazar: ERDAL NARMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUSRET ŞEKERDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Şeker endüstrisi, Çevre kirliliği, Atıksu, Arıtım, Aktif çamur, Sugar Industry, Environmental pollution, Wastewater, Treatment, Activated sludge
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ŞEKER ENDÜSTRİSİ ATCKSULARTNIN KARAKTERİZASYONU VE ARITILABİLİRLİĞİ Erdal NARMAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 1999, Sayfa: 53 Tarıma dayalı önemli sanayi sektörlerinden biri olan Şeker Endüstrisi ülkemizde büyük öneme sahiptir. Türkiye'de birçok şeker fabrikası vardır ve önemli bir tarım ürünü olan şeker pancarından şeker elde edilmektedir. Şeker endüstrisinin diğer endüstriler gibi çevre üzerinde olumsuz etkileri vardır ve çevre kirliliği etkilerine göre gruplandırılmış endüstriler içinde ilk grupta yer almaktadır. Bu çalışmada, şeker endüstrisinin bir örneği olarak Elazığ'da bulunan şeker fabrikası seçilmiştir. Şeker üretim metodu değerlendirilmiş ve fabrika atıksulannın karakterizasyonu yapılmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında ayrı ve birleşik ham çıkış sularının kalitesi araştırılmış ve daha sonra atıksulann arıtılabilirliği araştırılmıştır. Bu amaç için laboratuar ölçekli modeller kullanılmıştır. Laboratuar çalışmalarından elde edilen sonuçlar, literatürde bulunan diğer araştırmalarla birlikte sunulmuştur. Bu çalışmada, şeker üretimi esnasında yürütülen faaliyetlerden dolayı ortaya çıkabilecek muhtemel çevre problemleri (hava kirliliği, su kirliliği, katı atıkII problemleri, v.b.) üzerinde durulmuştur. Özellikle, şeker fabrikalarından kaynaklanan atıksulann tasfiyesinde kullanılabilecek tasfiye teknikleri incelenerek, atıksu problemi ve bu atıksulann tasfiye edilebilirliği araştırılmıştır. Bir pancar şekeri fabrikasından çıkan atıksulann tasfiye edilebilirliğini belirlemek için pilot-ölçekli geri döngüsüz- sürekli ve tam kanşımlı bir aktif çamur sistemi ile laboratuvar çalışmaları yürütülmüştür. Aynca, taşıma ve yıkama atıksularının içerdiği katı madde yükünün bir çökeltme işlemi ile ne kadar azaltılabileceğini görmek için, laboratuvar-ölçekli silindir bir kap ile bir dizi çökelme deneyleri yapılmıştır. Fabrika atıksulan ile yapılan karakterizasyon çalışmaları göstermiştir ki; bu atıksular katı madde içeriği bakımından epeyce yüksek ve organik madde içeriğini ifade eden KOİ bakımından orta kuvvettedir. Ayrıca, azot içeriği bakımından da düşüktür. Taşıma ve yıkama atıksulanyla yapılan deneylerde, KOİ yükünün 2000-3000 mg/1, toplam katı madde miktarının 2000-6000 mg/1 ve Kjeldahl azotu miktanmn 25-30 mg/1 arasında değiştiği gözlenmiştir. Fabrikadan deşarj edilen atıksular ile yapılan deneylerde; bu atıksulann 3500-4500 mg/1 KOİ, 15700-27500 mg/1 TKM, 44-70 mg/1 Kjeldahl Azotu ihtiva ettiği gözlenmiştir. Her iki tip atıksu numuneleri 2 saatlik çökelme işlemine tabi tutularak belirleyici parametreler yeniden ölçülmüştür. Yapılan bu çökelme işleminde atıksu kirlilik parametrelerinde önemli bir azalma gözlenmiştir. Bu azalma; taşıma ve yıkama atıksulan için KOİ bakımından % 36-41, toplam katı madde bakımından % 61-67 ve Kjeldahl azotu bakımından % 27-43 olarak ve fabrikadan deşarj edilen atıksu için ise KOİ bakımından % 36.5-38.5, TKM bakımından % 74.5-80 ve Kjeldahl azotu bakımından % 45.7-65 olarak elde edilmiştir. Bu değerler, şeker fabrikası atıksularının tasfiyesinde uygulanacak çökelme işleminin ve deşarj atıksulan ile taşıma ve yıkama atıksularının ayn ayrı ele alınmasının önemine işaret etmektedir. Taşıma ve yıkama atıksularının ihtiva ettiği katı madde yükünün çökelme kapasitesi hakkında fikir edinmek için laboratuvar-ölçekli bir silindir kap ile üç ayrı deney daha yapılmıştır. Farklı zamanlarda alınan numuneler ile yapılan bu deneyler neticesinde, taşıma ve yıkama atıksularının ihtiva ettiği katı madde yükünün 2.5 saatlik çökelme zamanı sonunda yaklaşık % 62-80 kapasite ile çökelebildiği belirlenmiştir. Dolayısıyla, yeniden kullanılmak üzere geri devrettirilen taşıma ve yıkama atıksularının iyi bir çökelme işlemine tabi tutulmasının büyük öneme sahip olduğu anlaşılmaktadır.nı Şeker fabrikası atıksularının arıtılabilirliğini araştırmak için laboratuvar- ölçekli geri döngüsüz-sürekli ve tam karışımlı bir aktif çamur sistemi kullanılmıştır. Bu sistem ile 2.5, 3.0, 3.5, 4.0 günlük alıkonma sürelerinde KOİ bakımından sırasıyla %53.85, %66.34, %68.77, % 70,75 ve AKM bakımından % 64.70, % 76.00, % 72.73, % 66.67 tasfiye verimlilikleri elde edilmiştir. Sonuç olarak şeker fabrikalarından kaynaklanan atıksulann tasfiyesi için; atıksu karakteristikleri, alıcı ortam koşulları ve elde mevcut olan teknik ve ekonomik imkanlar gibi değişkenlere bağlı olarak uygun bir tasfiye teknolojisinin seçilmesi gerekmektedir. Taşıma ve yıkama atıksuları ile deşarj edilen atıksulann ayrı ayrı ele alınmasının, tasfiye kolaylığı ve yeraltı veya yüzey suyunun iktisatlı kullanımını sağlayacağı gözden kaçırılmamalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis CHARACTERIZATION AND TREATABILITY OF WASTEWATER FROM SUGAR INDUSTRY Erdal N ARM AN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering 1999, Page: 53 Sugar Industry, one of the most important industrial sectors based on agriculture, has significant importance in our country. There are a lot of Sugar Factory in Turkey and sugar is obtained from sugar beet which is valuable agriculture product. Sugar industry has negative effects on environment like other industries and in categorizing industries, according to environmental pollution effects, sugar industry is the first group. In this study, Beet Sugar Factory was place in Elazığ was selected as represantative of this industry. The sugar production method has been evaluated and characterization of the factory's wastewater has been investigated. At the first step of this study, quality of combined and separate raw effluents was investigated and then, treatability of wastewater from this factory has been investigated. For this goal, laboratory-scale models have been used. The results obtained from laboratory studies have been presented, with other studies in literature.In this study, it has been considered possible environmental problems (such as; air pollution, water pollution, solid waste problem) that will occur from activities carried out during sugar production. Particularly, wastewater problem and treatability of this wastewater were investigated, studying the treatment technics that can be apply at treatment of wastewater from sugar factories. To decide treatability of wastewater from a beet sugar factory, have been carried out by a pilot-scale non-recirculated-continued activated sludge system. To experience decreasing amount of solid load of transportation and washing wastewater with the settling operation, further, a series of settling tests have been executed through a laboratory-scale cylinder vessel. The chracterization studies done with the factory's wastewater showed that this wastewater is very high in total solid and is at medium- level in COD (chemical oxigen demand) that represents organic matter content. Furthermore, this wastewater is low in Kjeldahl nitrogen. At tests done with the transportation and washing wastewater, it has been observed that COD load changes between 2000 to 3000 mg/1 and total solid amount changes from 2000 to 6000 mg/1 and Kjeldahl nitrogen amount from 25 to 30 mg/1. At tests done with the wastewater discharged from the factory, it has been observed that this wastewater contains 3500-4500 mg/1 COD, 15700-27500 mg/1 TS (total solid), 44-70 mg/1 KN. Both type wastewater samples was exposed to the settling operation during two hours and certain parameters was measured again. It occured a considerable decreasing at this settling operation carried out. This decreasing has been obtained as 36-41 % in COD, 61-67 % in TS and 27-43 % in KN for the transportation and washing wastewater and as 36.5-38.5 % in COD, 74.5-80 % in TS and 45.7-65 % in KN for wastewater discharged from the factory. This values indicate the important of settling operation, applies in treatment of wastewater from a sugar factory, and the important of considering one by one of transportation and washing wastewater with discharged wastewater. Three different test have been done through a laboratory-scale cylinder vessel, to put forward an idea about settling capacity of solid load that transportation and washing wastewater contains it. According to results of this tests, were done with samples that were got at different periods, it is found out that solid load of transportation and washingV! wastewater is settleable with approximately 62-80 % capacity at the settling time of 2.5 hours. Therefore, it has been understood that subjecting of transportation and washing wastewater recirculated for reuse to a very well settling operation have great important. To study treatability of sugar factory's wastewater, a laboratory-scale non- recirculated-continued activated sludge system has been employed. By this system, at the retention times of 2.5, 3.0, 3.5, 4.0 days it was achieved 53.85 %, 66.34 %, 68.77 %, 70.75 % removal efficiencies in COD and 64.70 %, 76.00 %, 72.73 %, 66.67 % removal efficiencies in SS (suspended solid), respectively. As a result, it is necessary selecting of a suitable treatment technology to treatment wastewater from sugar factories, cosidering parameters such as wastewater characteristics, receiving environment conditions and available technic and economic possibilities. It must not to be overlooked that handling one by one of transportation and washing wastewater with discharged wastewater will get treatment facility and economic using of groundwater or stream.