Health promotion for female genital mutilation among male and female in Somalia: A invervention study
Somali'de yaşayan kadın ve erkeklerde kadın sünnetine yönelik sağlığın geliştirilmesi: Bir müdahale çalışması
  1. Tez No: 963333
  2. Yazar: FATMA WARSAME
  3. Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. EGEMEN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: FGM, Somali, yerinden edilmiş kişiler kampları, sağlık eğitimi, halk sağlığı, davranış değişikliği, toplumsal cinsiyet, FGM, Somalia, IDP camps, health education, public health, behavior change, gender
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Halk Sağlığı Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Politikaları ve Küresel Sağlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Kadın sünneti (FGM), özellikle eğitim olanaklarının sınırlı olduğu, kültürel inançların ve toplumsal baskıların güçlü olduğu Somali'de, yerinden edilmiş kişiler arasında yaygın ve derinlemesine kökleşmiş bir uygulama olmaya devam etmektedir. FGM'yi ortadan kaldırmaya yönelik küresel ve ulusal çabalara rağmen, insani yardım ortamlarında sağlık eğitimi müdahalelerinin etkisini değerlendiren çalışma sayısı oldukça sınırlıdır. Amaç: Bu çalışma, Somali'nin Garowe kentindeki yerinden edilmiş kişiler kamplarında yaşayan bireyler arasında FGM'ye ilişkin mevcut bilgi düzeyini, tutumları ve uygulamaları değerlendirmeyi ve verilen sağlık eğitimi oturumunun katılımcıların FGM ile ilgili algılarına ve tutumlarına etkisini ölçmeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Garowe'deki yerinden edilmiş kişiler kamplarında yaşayan 363 kadın ve erkek katılımcıyla, müdahale öncesi ve sonrası tasarıma sahip bir çalışma yürütülmüştür. Katılımcılar, kartopu örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Müdahaleden önce ve FGM konulu sağlık eğitimi oturumundan sonra yapılandırılmış bir anket uygulanmıştır. Nicel veriler tanımlayıcı istatistikler, Ki-kare testi, Kruskal-Wallis ve McNemar testleri kullanılarak analiz edilmiş, bilgi ve tutum değişiklikleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Başlangıçta katılımcıların %100'ü FGM'nin varlığından haberdardı, ancak yalnızca %44,9'u bunu zararlı olarak değerlendirdi ve %70,2'si Sünni tipi sünnetin devam etmesini destekledi. Eğitim ve meslek durumu, FGM'ye yönelik tutumlarla anlamlı şekilde ilişkiliydi (p=0.001). Müdahale sonrasında önemli iyileşmeler gözlendi; FGM'nin enfeksiyonlara yol açtığını bilenlerin oranı %49'dan %85'e, doğum komplikasyonlarının farkındalığı ise %40'tan %81'e yükseldi (p=0.000). Kız çocuklarını sünnet ettirme isteği %42'den %19'a düştü. Ayrıca, katılımcıların %75,6'sı tutumlarında değişiklik olduğunu, %70,7'si ise FGM hakkında halka açık konuşma konusunda daha fazla özgüven kazandıklarını bildirdi. Sonuç: Bulgular, kısa ve hedefe yönelik sağlık eğitiminin, kaynakların sınırlı olduğu ve kültürel olarak muhafazakâr ortamlarda bile FGM'ye ilişkin bilgi düzeyini artırabileceğini ve tutumları olumlu yönde değiştirebileceğini göstermektedir. Somali'deki halk sağlığı programları, kadın ve erkeklerin katılımını sağlayan, dini liderleri sürece dâhil eden ve FGM'yi sürdüren sosyokültürel etkenleri ele alan eğitim müdahalelerini içermelidir.
Özet (Çeviri)
Female genital mutilation (FGM) remains a widespread and deeply rooted practice in Somalia, particularly among internally displaced persons (IDPs), where limited education, cultural beliefs, and social pressure contributed to its continuation. Despite global and national efforts to eliminate FGM, few studies have assessed the impact of health education interventions in humanitarian settings. Objective: This study aimed to assess the baseline knowledge, attitudes, and practices (KAP) related to FGM among residents of IDP camps in Garowe, Somalia, and to evaluate the effect of the health education session on participants perceptions and attitudes regarding FGM. Methods: A pre-post intervention study was conducted among 363 participants, both men and women living in internally displaced persons (IDP) camps in Garowe, Somalia. Participants were selected using snowball sampling. A structured questionnaire was administered before the intervention and after the health education session on FGM. Quantitative data were analyzed using descriptive statistics, Chi-square, Kruskal-Wallis, and McNemar's tests to assess associations and changes in knowledge and attitudes. Results: At baseline, 100% of participants were aware of the existence of FGM, but only 44.9% perceived it as harmful, and 70.2% supported its continuation in the form of Sunni circumcision. Education and employment status were significantly associated with attitudes toward FGM (p=0.001). following the intervention, significant improvements were observed, awareness that FGM causes infections rose from 49% to 85%, and awareness of delivery complications increased from 40% to 81% (p=0.000). willingness to circumcise daughters dropped from 42% to 19%, Additionally, 75.6% of participants reported a change in attitude, and 70.7% expressed increased confidence in speaking publicly about FGM. Conclusion: The findings demonstrate that brief, targeted health education can significantly improve knowledge and shift attitudes toward FGM, even in resource limited and culturally conservative settings. Public health programs in Somalia should incorporate education interventions that engage both women and men, involving religious leaders, and address the sociocultural drivers sustaining FGM.