Pulmoner tromboemboli hastalarında periferik venöz basınç ölçümü ile pulmoner arter basıncı korelasyonunun değerlendirilmesi
Evaluation of the correlation between peripheral venous pressure measurement and pulmonary artery pressure in patients with pulmonary tromboembolism
- Tez No: 963334
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞDAŞ YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Pulmoner tromboemboli, pulmoner emboli, periferik venöz basınç, pulmoner arter basıncı, Pulmonary thromboembolism, pulmonary embolism, peripheral venous pressure, pulmonary artery pressure
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş ve Amaç: Pulmoner tromboemboli (PTE) acil tıp pratiğimizde asemptomatik seyirden şok tablosuna varan geniş bir yelpazede karşımıza çıkabilen, acil serviste tanı konulması her zaman kolay olmayan bir hastalıktır. Tanısında birçok yardımcı laboratuvar ve görüntüleme yöntemi vardır. Ekokardiyografi sonuçları PTE tanısında acil servis hekimine yardımcı olur ancak acil servis koşullarında her zaman ekokardiyografiye ulaşım mümkün olmayabilir. Ekokardiyografi ile saptanan pulmoner arter basıncını (PAB) öngörmede kolay uygulanabilir, objektif ve alternatif yöntem arayışına girdik. Böylelikle periferik venöz basınç (PVB) ile ekokardiyografide saptanan PAB korelasyonunu araştırmayı planladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, tek merkezli, prospektif Ocak 2025-Haziran 2025 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Acil Servisi'ne başvuran ve PTE tanısı alan hastalarda yapıldı. Hastaların çalışmaya uygunluğu belirlendi ve onamları alındı. Hastaların sol antekubital bölgesinden açılan 18-20 Gauge kalınlıktaki periferik damaryolu kataterine bağlanan basınç transdüser seti hasta monitörüne bağlandı. Sonuçlar mmHg olarak kaydedildi. Ardından hastaların PVB ölçümünden haberdar olmayan ve yardımcı araştırmacı olan kardiyoloji uzmanı tarafından transtorasik ekokardiyografisi yapıldı, PAB ve diğer ekokardiyografi parametreleri kaydedildi. Hastalar tromboembolinin anatomik lokalizasyonuna, Pulmoner Emboli Şiddet İndeksi (PESI) skorlarına ve erken mortalite risklerine göre gruplandırıldı ve analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya 44 hasta dahil edildi. Bu 44 hastanın 32'si düşük risk, 12'si yüksek risk grubundaydı. PVB ve ekokardiyografi parametrelerin dağılımına göre yapılan Spearman's rho korelasyon analizi sonuçlarına göre; PVB ile PAB (rs=0.379, p=0.011), sağ ventrikül diyastolik çapı (rs=0.462, p=0.002) ve ejeksiyon fraksiyonu (rs=-0.322, p=0.033) arasında anlamlı korelasyon saptandı. Sonuç: PVB ve PAB'ın ile korele olduğu bulunduğundan PTE şüpheli hastalarda yapılacak PVB ölçümünün uzmanlık gerektiren ekokardiyografi görüntüleme ihtiyacını azaltabileceğini ve ileriki dönemlerde bu konuda yapılacak yeni çalışmalarda PVB ölçümünün PTE tanısında ve risk skorlamalarında yerini alacağını öngörüyoruz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Pulmonary thromboembolism (PTE) is a potentially lifethreatening condition that may present across a wide clinical spectrum, from asymptomatic cases to cardiogenic shock. Diagnosing PTE in the emergency department can be challenging, as clinical manifestations are often non-specific. Although various laboratory and imaging modalities aid in diagnosis, access to echocardiography may not always be feasible in emergency settings. Echocardiographic assessment of pulmonary artery pressure (PAP) plays a supportive role in diagnosis; however, we aimed to investigate an alternative, objective, and easily applicable method. Therefore, this study sought to examine the correlation between peripheral venous pressure (PVP) and echocardiographically estimated PAP in patients diagnosed with PTE. Materials and Methods: This prospective, single-center study was conducted between January and June 2025 at the Emergency Department of Ankara Bilkent City Hospital. Patients diagnosed with PTE were assessed for eligibility, and informed consent was obtained. A pressure transducer set was connected to an 18–20 Gauge peripheral intravenous catheter placed in the left antecubital vein, and the measurements were recorded in mmHg via bedside monitoring. Subsequently, transthoracic echocardiographic examinations were performed by the cardiology specialist serving as the secondary investigator, who was blinded to the PVP measurements, PAP and other echocardiographic parameters were recorded.Pulmonary Embolism Severity Index (PESI) scores, and early mortality risk for further analysis. Results: A total of 44 patients were enrolled, of whom 32 were classified as low-risk and 12 as high-risk. Spearman's rho correlation analysis revealed statistically significant correlations between PVP and PAP (r=0.379, p = 0.011), right ventricular diastolic diameter (r=0.462, p = 0.002), and ejection fraction (r=-0.322, p = 0.033). Conclusion: Given the observed correlation between PVP and PAP, peripheral venous pressure measurement may serve as a practical alternative to echocardiography in suspected PTE cases. This non-invasive method may reduce the need for specialized imaging and holds promise for future integration into diagnostic algorithms and risk stratification tools.