Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi son sınıf öğrencilerinin kontraseptif yöntemler hakkındaki bilgi düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge level on contraceptive methods among final-year medical students at Trakya University Faculty of Medicine
- Tez No: 963474
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇAYLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: kontrasepsiyon, bilgi düzeyi, tıp öğrencileri, Aile Hekimliği, farkındalık, Contraception, knowledge level, medical students, Family Medicine, awareness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Çalışmamızın amacı, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi son sınıf öğrencilerinin kontraseptif yöntemler konusundaki bilgi düzeyinin belirlenmesi ve aynı zamanda bu konu hakkındaki farkındalıklarının arttırılmasıdır. Çalışmamız tanımlayıcı ve kesitsel tipte bir çalışmadır. Çalışmanın örneklemini, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi son sınıfında öğrenim gören 230 öğrenci oluşturmuştur. Veriler, 18 soruluk sosyodemografik özellikler, doğal korunma yöntemleri ve kombine oral kontraseptif (KOK) kontrendikasyonlarını içeren sorular ile 25 çoktan seçmeli maddeden oluşan Kontraseptif Bilgi Değerlendirme Ölçeği'ni kapsayan bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Çalışmamızda yer alan katılımcıların yaş ortalaması 24,2±1,3 yıl olarak saptanmıştır. Katılımcıların %55,2'si kadın, %48,2'si erkektir. Katılımcıların %42,2'si cinsel olarak aktiftir. Cinsel aktif bireyler arasında en sık tercih edilen korunma yöntemi %78,4 oranı ile kondom olurken, bunu sırasıyla %9,3 ile OKS ve %5,2 ile geri çekme yöntemi takip etmektedir. Katılımcıların Kontraseptif Bilgi Değerlendirme Ölçeği'nden aldığı ortalama puan 14'tür. Kadınların erkeklere kıyasla ölçek ortalama puanı anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Yeterli bilgiye sahip olduklarını düşünenlerin ortalama puanı, düşünmeyenlere kıyasla anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Son 3 ayda etkili kontraseptif yöntem kullananların ortalama puanı, kullanmayanlara kıyasla anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Çocuk sahibi olma korkusu olanların ortalama puanı, bu korkuya sahip olmayanlara göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak, tıp fakültesi son sınıf öğrencilerinin kontraseptif yöntemler konusunda yeterli bilgi düzeyine ve farkındalığa sahip olmaları hem bireysel sağlık kararları hem de toplum düzeyinde etkili danışmanlık yapabilmeleri açısından büyük önem taşımaktadır. Bu süreçte Aile Hekimliği rotasyonları, öğrencilerin bilgi düzeylerini anlamlı biçimde artırmakta ve klinik pratiğe hazırlanmalarını desteklemektedir. Mezuniyet sonrası birinci basamakta hizmet verecek olan hekimlerin bu bilgi ve farkındalıkla donatılması, kontrasepsiyon konusunda toplumun bilinçlendirilmesine de doğrudan katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to determine the level of knowledge of final-year medical students at Trakya University Faculty of Medicine regarding the contraceptive methods and to increase their awareness on this subject. This research is a descriptive and cross-sectional study. The study sample consisted of 230 final-year students at Trakya University Faculty of Medicine. Data were collected through a questionnaire composed of 18 items covering sociodemographic characteristics, natural contraceptive methods, and contraindications of combined oral contraceptives, along with the 25-item multiple-choice Contraceptive Knowledge Assessment Scale. The mean age of participants was 24.2 ± 1.3 years. Of the participants, 55.2% were female and 44.8% were male. Among them, 42.2% reported being sexually active. The most commonly used contraceptive method among sexually active individuals was condoms (78.4%), followed by oral contraceptive pills (OCPs) at 9.3% and the withdrawal method at 5.2%. The participants' average score on the Contraceptive Knowledge Assessment Scale was 14. The mean score of female participants was found to be significantly higher than that of male participants. Those who considered themselves to have sufficient knowledge had a significantly higher mean score compared to those who did not. Participants who had used an effective contraceptive method in the last three months had a significantly higher mean score than those who had not. Additionally, those who reported a fear of becoming pregnant had a significantly higher mean score compared to those without such a concern. In conclusion, final-year medical students having adequate knowledge and awareness of contraceptive methods is crucial for both making informed personal health decisions and providing effective counseling at the community level. Family Medicine rotations play a significant role in improving students' knowledge and preparing them for clinical practice. Equipping future primary care physicians with this knowledge and awareness will directly contribute to enhancing public consciousness about contraception.