Aeroakustiğin temel denklemleri
Basic equation of aeroacoustic
- Tez No: 96355
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER ERKİN PEREMECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aeroakustik, rahatsızlık, Aeroacoustic, disturbance
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Ill ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ AEROAKUSTİĞİN TEMEL DENKLEMLERİ Fili/. ÖZGEN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı 2000, Sayfa: 104 Acroakustik, akışkan içinde sesin dağılımı ile ilgilidir. Çalışmamızda aerodinamik gürültü teorisinin anlaşılması için gerekli olan bazı fiziksel düşünceler incelenmiş ve çullanılan temel denklemler çıkarılmıştır. Çıkarılan bu denklemler yardımıyla akışkan içinde cayılan hız, yoğunluk ve basınç değişimleri incelenmiştir. Bu değişimler birer rahatsızlıktır. Rahatsızlıklar çok küçük olduğu için uzun mesafelere yayılmamaktadır. Akım uniform ve akışkan sıkışamaz kabul edilmiştir. Uniform akım olduğundan x loğrultusundaki değişimlerin yanında y ve z doğrultusundaki değişimlerin ihmal edildiği cabul edilmiştir. Rahatsızlıklar çok küçük ve uzun mesafelere yayılmadığı için viskozitenin /c ısı iletiminin etkisi de ihmal edilmiştir. Bu çalışmada aeroakustiğin denklemleri üzerinde durulmuş ve elde edilen rahatsızlık Icnklcmlcri Fortran 77 bilgisayar dilinde hazırlanan bir program yardımıyla sonlu farklar netodu kullanılarak sayısal olarak ve Couclıy Teoremi kullanılarak da analitik olarak çözülmüştür. Sonuçlar, Ax ve At'nuıı arasındaki ilişkiye bağlı olarak eşit ya da farklı julunmuştur. Ayrıca bu sonuçlara uygun grafikler çizilmiş, bu grafiklerde rahatsızlığın dalga lalindc küçülerek yayıldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Master Thesis BASIC EQUATION OF AEROACOUSTIC Filiz ÖZGEN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering 2000, Page: 1 04 Aeroacoustic is related to the distribution of sound through the fluid. The basic equations of aerodinamic noise theory is reviewed; the pressure, velocity and density listribution in the fluid are investigated by using these equations. These variations are considered to be small so the disturbances aren't diffused long distances. Main flow is assumed to be uniform and fluid incompressible. Hence the variations in he initial direction of disturbances (x) are noticable best. In this study basic equations of aeroacoustics are investigated to obtain the disturbance îquations. Then these equations are solved both numerically by using a finite-difference method and analitically. The results are shown graphically and it has been seen that the disturbances are demped wavely.