Türkiye ve Mısır'daki Airbnb kullanıcı tipolojilerinin karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of Airbnb user typologies in Türkiye and Egypt
  1. Tez No: 963629
  2. Yazar: SALMA ELSAYED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEYKAN ÇİZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu Mütekabiliyet Analizi, Airbnb, Cinsiyet, Kuşak, Paylaşım Ekonomisi, Correspondence Analysis, Airbnb, Gender, Generation, Sharing Economy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu tez çalışmasının amacı Mısır ve Türkiye'de airbnb kullanıcı tipolojilerini karşılaştırmalı olarak incelemektir. Araştırma kapsamında öncelikle paylaşım ekonomisi platformları tanıtılmış, Airbnb kullanımının avantaj ve dezavantajları ve Airbnb kullanma sebepleri özetlenmiştir. Sonrasında turizmde Airbnb konulu araştırmalar sistematik literatür taraması yolu ile sentezlenmiştir. Araştırma bölümünde Airbnb kullanıcı tipolojilerin belirlenmesi için her iki ülkede tesadüfi örneklem ile seçilen katılımcılardan anket ile toplanan veriler çoklu mütekabiliyet (Correspondence) analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları göre, her iki ülkede de“ucuzluk”Airbnb'nin tercih edilmesinde en güçlü etkendir. Bunun ardından gelen ortak motivasyonlar; kalite, güvenlik ve ev ortamı hissidir. Tatil amacı olarak ise dinlenme/rahatlama her iki ülkede de baskın neden olmuştur. Bulgular araştırma bağlamında tartışılmış, çıkarım ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to comparatively examine the Airbnb user typologies in Egypt and Turkey. First, sharing economy platforms are introduced within the scope of the research, the advantages and disadvantages of Airbnb use and the reasons for using Airbnb are summarized. Then, the studies on Airbnb in tourism are synthesized through systematic literature review. In the research section, the data collected from the participants selected with random sampling in both countries through a survey were analyzed with the multiple correspondence analysis method in order to determine the Airbnb user typologies. According to the research results,“cheapness”is the strongest factor in preferring Airbnb in both countries. The common motivations that follow are quality, security and the feeling of home environment. As for the holiday purpose, rest/relaxation was the dominant reason in both countries. The findings were discussed in the context of the research and conclusions and suggestions were presented.