Adölesan idiopatik skolyozlu bireylerde boyun bölgesinin ultrasonografik ve klinik özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of ultrasonographic and clinical features of the neck region in individuals with adolescent idiopathic scoliosis
- Tez No: 963762
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLYAS UÇAR, DOÇ. DR. İSA CÜCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Adölesan idiopatik skolyoz, ultrasonografi, boyun kasları, eklem hareket açıklığı, postür, Adolescent idiopathic scoliosis, ultrasonography, neck muscles, range of motion, posture
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Adölesan idiyopatik skolyoz (AİS), omurganın üç boyutlu yapısında meydana gelen deformiteyle karakterize bir kas-iskelet sistemi bozukluğudur. Bu bireylerde boyun bölgesi etkilenmesi muhtemel anatomik bölgelerden biri olmasına rağmen konuya ilişkin anatomik ve klinik özellikleri araştıran çalışmalar sınırlıdır. Çalışmamızda, boyun bölgesi kaslarının US ölçümleri ile klinik özelliklerinin değerlendirilmesi ve kontrol grubu ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda AİS grubuna (n=26) 10-18 yaş aralığında, Cobb açısı 20-40 derece arasında olan kadın bireyler; kontrol grubuna (n=20) ise herhangi bir omurga deformitesi bulunmayan yaş ve cinsiyeti skolyozlu grupla eşleştirilmiş sağlıklı bireyler dâhil edildi. Katılımcıların sosyodemografik bilgileri, boyun bölgesinin ağrı durumu, servikal eklem hareket açıklığı, proprioseptif duyusu, kozmetik algısı ile postür analizi, yaşam kalitesi ve uyku kalitesi değerlendirildi. Ek olarak USG ile bilateral olarak sternokleidomastoid (SCM), trapezius (TRAP) ve levator skapula (LVTR) kaslarının kesit kalınlıkları ölçüldü. Elde edilen veriler Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) yazılımı kullanılarak analiz edildi. Skolyoz grubunda New York postür skorları, Walter Reed Görsel Değerlendirme Ölçeği (WRGDÖ) değerleri ve sağ-sol levator skapula kesit kalınlıkları düşük bulunurken, sağ servikal rotasyon hareket açıklığı kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu belirlendi (p0.05). Bu bulgular, AİS'li bireylerin bozulmuş postüral değişim ve görsel algı değerlerinin yanı sıra boyun bölgesi kas morfolojisini de etkilenebileceğini göstermektedir. Sonuç olarak, skolyoz ile ilgilenen klinisyenlerin yalnızca gövde asimetrisi ile sınırlı kalmayıp boyun bölgesini de içine alan tedavi stratejileri geliştirmeleri faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Adolescent idiopathic scoliosis (AIS) is a musculoskeletal disorder characterized by deformities occurring in the three-dimensional structure of the spine. Although the neck region is one of the anatomical regions most likely to be affected in these individuals, studies investigating the anatomical and clinical characteristics are limited. Our study aimed to evaluate the clinical characteristics of the neck muscles using ultrasound measurements and to compare them with a control group. For this purpose, the AIS group (n=26) included female individuals between the ages of 10 and 18 with a Cobb angle between 20 and 40 degrees; the control group (n=20) included healthy individuals without any spinal deformities, matched for age and sex with the scoliosis group. Participants' sociodemographic information, neck pain, cervical joint range of motion, proprioceptive sense, cosmetic perception, posture analysis, quality of life, and sleep quality were assessed. Additionally, the section thicknesses of the sternocleidomastoid (SCM), trapezius (TRAP), and levator scapulae (LVTR) muscles were measured bilaterally using ultrasound. The data were analyzed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) software. New York posture scores, Walter Reed Visual Assessment Scale values, and right-left levator scapulae section thicknesses were found to be lower in the scoliosis group, while right cervical rotation range of motion was found to be greater than in the control group (p0.05). These findings suggest that individuals with AIS may experience impaired postural change and visual perception, as well as affected neck muscle morphology. In conclusion, it may be beneficial for clinicians dealing with scoliosis to develop treatment strategies that are not limited to trunk asymmetry but also include the neck region.