Postpartuma özgü anksiyetenin emzirme şekli ve emzirmede farkındalığa etkisi
The effect of postpartum-specific anxiety on the type of breastfeeding and mindful breastfeeding
  1. Tez No: 963817
  2. Yazar: CANSU ÖÇAĞIRICI ÖZDEM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Postpartum dönem, Postpartuma özgü anksiyete, Emzirme şekli, Emzirme farkındalığı, Hemşirelik, Postpartum period, Postpartum-specific anxiety, Breastfeeding style, Mindful breastfeeding, Nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İZMİR BAKIRÇAY ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı; pospartuma özgü anksiyetenin (PÖA) emzirme şekli ve emzirmede farkındalığa (EF) etkisini değerlendirmektir. Yöntem: Tanımlayıcı, kesitsel ve korelasyonel tipteki araştırma, Ocak-Temmuz 2024 tarihleri arasında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği ile Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran 297 kadınla yürütülmüştür. Veriler; Kişisel bilgi formu, Postpartuma Özgü Anksiyete Ölçeği (PÖAÖ) ve Emzirmede Farkındalık Ölçeği (EFÖ) ile toplanmıştır. Veriler IBM SPSS 27.0 paket programında; Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis testi, Spearman korelasyon analizi testi ve Bonferroni ileri analizi ile analiz edilmiştir. Anlamlılık değeri için p0.05). PÖAÖ toplam puan ortalaması ile EFÖ toplam puan ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p=0.191). Sonuç: Katılımcıların büyük çoğunluğunun PÖA düzeyi kesme noktasının altındadır. Postpartuma özgü anksiyete ile emzirme şekli ve emzirmede farkındalık arasında ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the effect of postpartum-specific anxiety (PSA) on breastfeeding style and mindful breastfeeding (MB). Method: The descriptive, cross-sectional and correlational study was conducted with 297 women who applied to the Gynecology and Obstetrics Outpatient Clinic and Child Health and Diseases Outpatient Clinic of İzmir Atatürk Education and Research Hospital between January and July 2024. Data were collected with the Personal Information Form, Postpartum-Specific Anxiety Scale (PSAS) and Mindful Breastfeeding Scale (MINDF-BFS). Data were analyzed with the Mann Whitney U test, Kruskal Wallis test, Spearman correlation analysis test and Bonferroni advanced analysis in the IBM SPSS 27.0 package program. p0.05). No statistically significant relationship was found between the total score average of PSAS and the total score average of MINDF-BFS (p=0.191). Conclusion: The majority of the participants had a PSA level below the cut-off point. No relationship was found between postpartum-specific anxiety and breastfeeding style and mindful breastfeeding.