Düzlem çerçevelerin doğrusal olmayan analizi ve plastik mafsal etkilerinin incelenmesi
Nonlinear analysis of plane frames and investigations of plastic hinge influence
  1. Tez No: 96389
  2. Yazar: MEHMET EMİN ÖNCÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. AHMET BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Matris deplasman yöntemi, doğrusal olmayan analiz, I. mertebe teorisi, E. mertebe teorisi, plastik mafsal, elastoplastik malzeme, Direct stiffness method, nonlinear analysis, first order theory, second order theory, plastic hinge, elastic - plastic behavior
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Düzlem çerçevelerin malzeme davranışı ve geometri değişimi bakımından doğrusal olmayan analizi yapılmış, doğrusal ve doğrusal olmayan analiz yöntemleri hakkında genel bilgiler verilmiştir. Ayrıca betonarme ve çelik için analizin uygulanabilirliği irdelenmiştir. Malzeme davranışı bakımından doğrusal olmayan analizde, malzeme davranışı için ideal elastoplastik davranış kabul edilmiş ve bir adım adım analiz yöntemi kullanılarak plastik mafsalların gelişimi incelenmiştir. Analizin her adımında, sistem doğrusal teoriye göre çözülerek, yeni plastik mafsalın oluşması için gerekli yük parametresi hesaplanmış, daha sonra yük parametresinin bu değerine karşılık gelen yükler için bir ardışık yaklaşım yöntemi kullanılarak normal kuvvetlerin etkisini de dikkate alan n mertebe teorisi ile geometri değişimi bakımından doğrusal olmayan analiz yapılmıştır. Kullanılan analiz yöntemi QBasic programlama dilinde kodlanarak bir bilgisayar programı hazırlanmış, çalışmanın sonunda bazı örnekler üzerinde irdelemeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
11 SUMMARY As general knowledge has been given, which is about methods of linear and non-linear structural analysis, materially and geometrically non-linear structural analysis of plane frames has been used. Moreover, applicability of the analysis for reinforced concrete and steel has been investigated. It has been assumed that elastic - plastic behavior for material behavior in the analysis of materially non-linear plane frames. As it was used that a step by step method, it has been investigated that the plastic hinges was occurred. Each step of structural analysis, as the system was solved with linear structural analysis, load parameter has been calculated in order that new load parameter occurs. After, as it was used that a method of successive approximations for loads which are equivalent value of load parameter and that second order theory that is consider effect of axial forces, non-linear analysis is obtained. Method of analysis, which is used, is coded in Quick Basic and it is prepared that a computer programming. In the end of study, some examples are investigated.