Demiryolunda olay algılama ile hemzemin geçit ve tren kontrolü
Level crossing and train control with incident detection on railroad
- Tez No: 964012
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA SİNAN YARDIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Hemzemin geçit, olay algılama, kamera sistemleri, tren araç üstü, otomatik frenleme, Smart level crossing, event detection, camera systems, train onboard, automatic braking
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Akıllı Sistemler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Akıllı Ulaşım Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Demiryolu taşımacılığı, yüksek taşıma kapasitesi, güvenilirliği ve çevresel sürdürülebilirliği sayesinde modern ulaşım sistemlerinin temel bileşenlerinden biri haline gelmiştir. Ancak özellikle hemzemin geçitlerde yaşanan kazalar, demiryolu güvenliğini tehdit eden en önemli unsurlardan biri olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmada, hemzemin geçitlerdeki güvenlik risklerinin azaltılmasına yönelik olarak geliştirilen kamera tabanlı olay algılama sistemlerinin, tren üzerindeki otomatik fren sistemleriyle bütünleşimini ele alınmaktadır. Yüksek çözünürlüklü kameralar, yapay zekâ destekli görüntü işleme algoritmaları ve gerçek zamanlı veri iletimi sayesinde olağan dışı durumlar saptamakta; bu veriler LEU (Hat Ekipman Ünitesi) ve balizler aracılığıyla trenin sinyalizasyon sistemine aktarılmaktadır. Böylece, tehlikeli durumlarda otomatik frenleme sağlanarak insan hatasına bağlı riskler en aza indirilmekte ve demiryolu güvenliği artırılmaktadır. Bu yaklaşım, dijital demiryolu sistemleri ve tamamen otomatik tren işletmeciliği alanındaki gelişmeleri destekleyen önemli bir adım olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Railway transportation has become a fundamental component of modern transport systems due to its high capacity, reliability, and environmental sustainability. However, accidents at level crossings remain one of the most critical threats to railway safety. This study addresses the integration of camera-based incident detection systems with onboard automatic braking systems to reduce safety risks at level crossings. Utilizing high-resolution cameras, AI-supported image processing algorithms, and real-time data transmission, abnormal situations are detected and transmitted via LEU and balises to the train's signaling system. In this way, automatic braking is activated during dangerous situations, minimizing human error and enhancing railway safety. This approach can be regarded as a significant step that supports advancements in digital railway systems and fully automated train operations.