Adolesanlarda gastrointestinal semptomlar, beslenme durumu ve yeme davranışı arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between gastrointestinal symptoms, nutritional status and eating behavior in adolescents
- Tez No: 964219
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAFİNUR ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Adölesan, akdeniz diyeti, beslenme durumu, gastrointestinal semptomlar, yeme davranışı, Adolescent, eating behavior, gastrointestinal symptoms, mediterranean diet, nutritional status
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Amaç: Bu çalışma adölesanlarda gastrointestinal semptomlar, beslenme durumu ve yeme davranışı arasındaki ilişkinin araştırılmasını; bu doğrultuda gastrointestinal semptom tanısı olan ve gastrointestinal semptom tanısı olmayan adölesanların beslenme durumları arasında farklılık olup olmadığının değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Materyal ve Metot: Araştırmaya 54 gastrointestinal semptom tanılı ve 54 gastrointestinal semptom tanısı olmayan 108 adölesan alınmıştır. Araştırmanın verileri, yüz yüze anket formlarıyla toplanmıştır. Adölesanların genel özellikleri, beslenme alışkanlıkları ve 24 saatlik besin tüketim kayıtları sorgulanmış, antropometrik ölçümleri alınmıştır. KIDMED indeksi ve DEBQ anketi uygulanarak adölesanların Akdeniz diyetine uyumları ve yeme davranışları kaydedilmiştir. Bulgular: İki gruptaki adölesanlar karşılaştırıldığında; babada gastrointestinal semptom olan adölesanlarda gastrointestinal semptom görülme oranının daha yüksek olduğu (p=0.048); gastrointestinal semptomlu adölesanların, boy ortalamasının daha düşük olduğu (p=0.016); hazır içecek ve şeker tüketim oranının gastrointestinal semptomu olanlarda daha fazla olduğu (p=0.022, p=0.031); kahvaltıyı atlama oranının gastrointestinal semptomlu adölesanlarda daha yüksek olduğu saptanmıştır (p=0.009). Su, kolesterol, toplam lif, çözünür ve çözünmez lif tüketiminin gastrointestinal semptomu olmayanlarda daha yüksek olduğu (p=0.003; p=0.033; p=0.020; p=0.007; p=0.031); iki grup arasındaki B2 vitamini, folik asit, B12 vitamini, C vitamini ve çinko tüketim miktarının istatistiksel olarak farklı olduğu tespit edilmiştir (p=0.034; p=0.000; p=0.032; p=0.012; p=0.018). Gastrointestinal semptomlu adölesanların KİDMED puan ortalamalarının daha yüksek olduğu belirlenirken (p=0.005); iki grup arasındaki DEBQ puan ortalamaları ile duygusal, kısıtlayıcı ve dışsal yeme alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamıştır (p=0.731; p=0.462; p=0.342; p=0.438). Sonuç: Gastrointestinal semptom tanısı olan ve olmayan adölesanların beslenme durumlarında ve yeme davranışlarında farklılıklar saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to investigate the relationship between gastrointestinal symptoms, nutritional status, and eating behavior in adolescents; and to evaluate whether there are differences in nutritional status between adolescents with and without gastrointestinal symptoms. Material and Method: The study included 108 adolescents, 54 with gastrointestinal symptoms and 54 without. Data were collected via face-to-face questionnaires. The adolescents' general characteristics, dietary habits, and 24-hour food consumption records were collected, and anthropometric measurements were taken. Adolescents' compliance with the Mediterranean diet and eating behaviors were recorded using the KIDMED index and DEBQ questionnaire. Results: When the adolescents in the two groups were compared; it was found that the rate of gastrointestinal symptoms was higher in adolescents whose fathers had gastrointestinal symptoms (p=0.048); the average height of adolescents with gastrointestinal symptoms was lower (p=0.016); the rate of consumption of ready-made beverages and sugar was higher in those with gastrointestinal symptoms (p=0.022, p=0.031); the rate of skipping breakfast was higher in adolescents with gastrointestinal symptoms (p=0.009). The consumption of water, cholesterol, total fiber, soluble and insoluble fiber was higher in those without gastrointestinal symptoms (p=0.003; p=0.033; p=0.020; p=0.007; p=0.031); It was found that the consumption of vitamin B2, folic acid, vitamin B12, vitamin C and zinc was statistically different between the two groups (p=0.034; p=0.000; p=0.032; p=0.012; p=0.018). While it was determined that the mean KIDMED scores of adolescents with gastrointestinal symptoms were higher (p=0.005), no statistically significant difference was found between the mean DEBQ scores and the emotional, restrictive and external eating subscales between the two groups (p=0.731; p=0.462; p=0.342; p=0.438). Conclusion: Differences were found in the nutritional status and eating behaviors of adolescents with and without a diagnosis of gastrointestinal symptoms.