Yüzeysel suların oksijen kalitesi açısından iyileştirilmesi için bir tasarım önerisi
Design proposal for improving oxygen quality in surface waters
  1. Tez No: 964233
  2. Yazar: ZÜBEYDE DEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çözünmüş oksijen, Su kalitesi, Sodyum sülfit, Oksijen transferi, Dissolved oxygen, Water quality, Sodium sulphide, Oxygen transfer
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Suların havalandırılması ve çözünmüş oksijen konsantrasyonunun artırılması üzerine literatürde birçok araştırmacı tarafından çeşitli çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalar genel olarak, su kalitesinin iyileştirilmesine yönelik farklı havalandırma tekniklerinin etkinliğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu tez çalışmasında ise, düşük çözünmüş oksijen konsantrasyonuna sahip suların mekanik karıştırıcı kullanılarak karıştırılması yöntemiyle, çözünmüş oksijen seviyelerinin artırılması ve bu sayede su kalitesinin iyileştirilmesi üzerindeki etkiler araştırılmıştır. Elde edilen bulgular, mekanik karıştırmanın çözünmüş oksijen konsantrasyonunu artırmadaki etkinliğini ve uygulanabilirliğini ortaya koymayı hedeflemektedir
Özet (Çeviri)
Various studies have been conducted by many researchers in the literature on aeration of water and increasing dissolved oxygen concentration. These studies generally aim to reveal the effectiveness of different aeration techniques for improving water quality. In this thesis, the effects of mixing waters with low dissolved oxygen concentration using a mechanical mixer on increasing dissolved oxygen levels and thus improving water quality were investigated. The findings obtained aim to reveal the effectiveness and applicability of mechanical mixing in increasing dissolved oxygen concentration.