Güvenilir çoklu iletim protokollerinde ölçeklenirlik, verim kararlılığı ve etkin ara bellek yönetimi üzerine bir çalışma
Scalability, throughput stability and efficient buffering of reliable multicast protocols
- Tez No: 96467
- Danışmanlar: PROF. TURAN TUNALI, PROF. KENNETH P. BİRMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bimodal Multicast (Pbcast), ölçeklenir grup iletişimi, verim kararlılığı, Internet veri iletimi, Bimodal Multicast (Pbcast), scalable group communications, throughput stability, Internet media transmission
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
ÖZET GÜVENİLİR ÇOKLU İLETİM PROTOKOLLERİNDE ÖLÇEKLENİRLİK, VERİM KARARLILIĞI VE ETKİN ARA BELLEK YÖNETİMİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA ÖZKASAP, Öznur Doktora Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Turhan TUNALI Mayıs 2000, 190 sayfa Bu çalışmada, güvenilir çoklu iletim protokollerinde ölçeklenirlik, verim kararlılığı ve etkin ara bellek yönetimi konulan araştırılmıştır. Odak nokta, yeni bir sınıf ölçeklenir güvenilir çoklu iletim protokolü olan ve epidemik bir mesaj kaybı kurtaran mekanizmasına dayanan Pbcast protokolüdür. Protokol, temel özellikler olarak ölçeklenirlik, verim kararlılığı ve 'bimodal' dağıtım garantisi sunmaktadır. Pbcast için bir teorik analiz çalışması mevcuttur. Bu tez çalışmasında, hem gerçek hem de benzeşim ağ ortamlarında Pbcast protokolü modellenmiş, protokol davranışının analizi ve protokolün farklı güvenilirlik modelleri sunan çoklu iletim protokolleri İle karşılaştırması gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, benzeşim ortamında, etkin mesaj kaybı kurlarımı ve ara bellek yönetimi için önerilen tekniklerin tasarım ve gerçekleştirimi yapılmıştır. Protokol özelliklerinin pratikte, çok çeşitli ağ özellikleri ve uygulama senaryolarında araştırılması ve diğer sınıf güvenilir çoklu iletim protokolleri ile karşılaştırılması için kapsamlı analiz çalışmaları yürütülmüştür. Deneysel modelde ortam olarak kullanılan bilgisayar ağı Cornell Theory Center IBM SP2 sistemidir. Benzeşim modelinde, altyapı olarak ns-2 ağ simülatörü kullanılmıştır. Ölçeklenirlik, verim kararlılığı, bant genişliği kullanımı ve mesaj gecikme dağılışı gibi başarım ölçütlerinin analizi yapılmıştır. Pbcast protokolünün ölçeklenir olduğu ve diğer ölçeklenir güvenilir çoklu iletim protokollerinin aksine sistemdeki yüksek hata durumlarında bile tahminlenebilir güvenilirlik sağladığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT SCALABILITY, THROUGHPUT STABILITY AND EFFICIENT BUFFERING OF RELIABLE MULTICAST PROTOCOLS ÖZKASAP, Öznur PhD in Computer Engineering Supervisor: Prof.Dr. Turhan TUNALI May 2000, 190 pages This study investigates the issues of scalability, throughput stability and efficient buffering in reliable multicast protocols. The focus is on a new class of scalable reliable multicast protocol, Pbcast that is based on an epidemic loss recovery mechanism. The protocol offers scalability, throughput stability and a bimodal delivery guarantee as the key features. A theoretical analysis study for the protocol is already available. This thesis models Pbcast protocol, analyzes the protocol behavior and compares it with multicast protocols offering different reliability models, in both real and simulated network settings. Techniques proposed for efficient loss recovery and buffering are designed and implemented on the simulation platform as well. Extensive analysis studies are conducted for investigating protocol properties in practice and comparing it with other classes of reliable multicast protocols across various network characteristics and application scenarios. The underlying network for our experimental model is the IBM SP2 system of the Cornell Theory Center. In the simulation model, we used the ns-2 network simulator as the underlying structure. Performance metrics, such as scalability, throughput stability, link utilization and message latency distribution, are analyzed. It is demonstrated that Pbcast protocol scales well, and in contrast to the other scalable reliable multicast protocols, it gives predictable reliability even under highly perturbed conditions.