Fiğ (vicia sativa L.)'de ekim sıklığı ile destek bitkisi olarak kullanılan arpa (hordeum vulgare L.) ve yulaf (avena sativa L.) oranlarının tohum verimi ve verim özelliklerine etkisi
The Effect of sowing rate and the ratios of barley (hordeum vulgare L.) and oat (avena sativa L.) as a companion crop on seed yield and yield components of common vetch (vicia sativa L.)
- Tez No: 96468
 - Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET SOYA
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Adi fiğ, Vicia sativa, arpa, Hordeum vulgare, yulaf, Avena sativa, karışım, tohum verimi, Common vetch, Vicia sativa, barley, Hordeum vulgare, oat, Avena sativa, mixture, seed yield
 - Yıl: 2000
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET FİĞ {Vida sativa L.)'DE EKİM SIKLIĞI İLE DESTEK BİTKİSİ OLARAK KULLANILAN ARPA (Hordeum vulgare L.) VE YULAF (Avena sativa L.) ORANLARININ TOHUM VERİMİ VE VERİM ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ ÖZPINAR, Hüseyin Doktora Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hikmet SOYA Mayıs 2000; 80 sayfa Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme tarlalarında 1995 ve 1996 yıllarında yürütülen çalışmada, fiğ bitki miktarlarının (100, 150 ve 200 bitki/m2) ve destek bitki olarak kullanılan arpa ve yulaf karışım oranlarının (% 10, 20 ve 30), fiğ tohum verimi ve verim komponentlerine olan etkileri incelenmiştir. Fiğ bitki miktarlarının, genel olarak incelenen karakterler üzerine etkileri önemli bulunmamıştır. Karışık ekimlerin, fiğ tohum verimini, birim alandaki bakla ve dolgun bakla sayısını önemli derecede düşürdüğü, toplam tohum verimini ve fiğ bitki boyunu ise önemli derecede arttırdığı gözlenmiştir. Karışımlarda, destek bitkisi oranının % 20 'den fazla olmaması gerekmektedir. Karışık ekimde dekara 5-8,5 kg'a karşılık gelen 80-135 adet/m fiğ ve 0,8-1,6 kg/da arpa veya 0,5-1,0 kg/da yulafa karşılık gelen 10-30 adet/m2 destek bitkisinin kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.VI
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE EFFECT OF SOWING RATE AND THE RATIOS OF BARLEY (Hordeum vulgare L.) AND OAT (Avena sativa L.) AS A COMPANION CROP ON SEED YIELD and YIELD COMPONENTS OF COMMON VETCH (Vicia sativa L.) ÖZPINAR, Hüseyin PhD in Field Crops Department Supervisor: Prof. Dr. Hikmet SOYA May, 2000: 80 pages This study was carried out at Aegean Agricultural Research Institute in 1995 and 1996. The effects of common vetch plant densities (100, 150 and 200 plants/m ) and barley or oat ratios in the mixture (10, 20 and 30 %) as companion crops on common vetch seed yield and yield components were observed. In general, vetch plant densities did not significantly affect characters measured. Companion crops significantly reduced common vetch seed yield, the number of pod and mature pod per unit area, and significantly increased total seed yield and common vetch plant height. The ratios of companion crop in the mixtures should not be higher than 20 percent. In mixture sowings, plant densities of 80-135 common vetch, 50-85 kg/ha, and 10-30 companion plants/m2, 8-16 kg/ha barley or 5-10 kg/ha oat, can be used.VIII