Türkiye'nin 2000 yılı sonrasında ekonomik krizlere karşı uyguladığı iktisat politikalarının değerlendirilmesi
Evaluation of Türkiye's economic policies implemented against economic crises after 2000
- Tez No: 965144
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS EMRE BİROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Kriz, Para Politikası, Maliye Politikası, Türkiye, Economic Crisis, Monetary Policy, Fiscal Policy, Türkiye
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Küreselleşme yakın tarihte ekonomik krizlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Yakın tarihten günümüze kadar birçok ekonomik kriz yaşanmıştır. Literatürde ekonomik kriz kavramı iktisadi göstergelerdeki beklenmedik bozulmalar olarak tanımlanmıştır. Finansal sektörde yaşanan denetimlerin eksikliği ve panik havaları da tarihte ekonomik krizlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu kapsamda literatürde ekonomik krizler, reel ve finansal olarak ikiye ayrılmıştır. Ekonomik krizlerin olumsuz etkilerinden kurtulmak isteyen devletler iktisat politikalarına yönelmişlerdir. Krizlerin olumsuz etkilerini en aza indirmek amacıyla para ve maliye politikaları uygulanmıştır. Bu bilgiler ışığında bu tez çalışmasının yazılış amacı, 2000 yılından sonra ortaya çıkan ve Türkiye'yi etkileyen krizlerin değerlendirilmesidir. Bu kapsamda Türkiye ekonomisinde 2000 yılı sonrasında uygulanan iktisat politikaları incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda 2008 küresel finans krizi sonrasında iktisadi göstergelerin olumsuz etkilendiği sonucuna ulaşılmıştır. 2020 yılında ortaya çıkan Covid-19 Pandemisi sonrasında uygulanan para ve maliye politikalarının verimsiz olduğu anlaşılmıştır. Pandemi sonrasında hem pandeminin hem de uygulanan iktisat politikalarının etkisiyle ekonomik göstergelerdeki bozulmanın daha da arttırdığı görülmüştür. Covid-19 Pandemisinin olumsuz etkilerinden kurtulmak ve enflasyonu düşürmek hedefiyle daraltıcı maliye ve sıkı para politikaları uygulanmıştır. Uygulanan iktisat politikaları neticesinde verim alınmaya başlandığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Globalization has led to the emergence of economic crises in recent history. Many economic crises have been experienced from recent history to the present day. In the literature, the concept of economic crisis is defined as unexpected deterioration in economic indicators. Lack of controls and panic in the financial sector have also led to the emergence of economic crises in history. In this context, economic crises are divided into two as real and financial in the literature. States that want to get rid of the negative effects of economic crises have turned to economic policies. Monetary and fiscal policies have been implemented to minimize the negative effects of crises. In the light of this information, the purpose of writing this thesis is to evaluate the crises that emerged after 2000 and affected Turkey. In this context, the economic policies implemented in the Turkish economy after 2000 have been analyzed. As a result of the study, it was concluded that economic indicators were negatively affected after the 2008 global financial crisis. After the Covid-19 Pandemic that emerged in 2020, it was understood that the monetary and fiscal policies implemented were inefficient. After the pandemic, it was observed that both the effect of the pandemic and the economic policies implemented further increased the deterioration in economic indicators. Contractionary fiscal and tight monetary policies were implemented in order to get rid of the negative effects of the Covid-19 Pandemic and to reduce inflation. As a result of the economic policies implemented, it is seen that efficiency has started to be obtained.