COVİD-19 pandemisi krizinin uluslararası yönetişim üzerindeki etkileri
The impact of the COVID-19 pandemic crisis on international governance
- Tez No: 965270
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAYADA KAMAL ELDEEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Koronavirüs Pandemisi (COVID-19), Uluslararası Yönetişim, Uluslararası Krizler, Uluslararası Aktörler, Uluslararası Sistem, Coronavirus Pandemic (COVID-19), International Governance, International Crises, International Actors, International System
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Koronavirüs (COVİD-19) pandemisi, modern çağın en tehlikeli sağlık, ekonomik ve siyasi krizlerinden birini oluşturdu. Bu durum uluslararası yeni sistemin yapısındaki zayıf noktaları ortaya çıkardı. Özellikle, ülkeler arasındaki koordinasyonda yaşanan eksiklik nedeniyle ulusal tepkiler çeşitlilik göstererek krizin yönetilmesine ilişkin görüşlerdeki farklılıkları ortaya çıkardı. Bu tabloya bakıldığında sınırları aşan krizlerin yönetimini sağlayacak etkili koordinasyon mekanizmalarına ihtiyaç duyulduğunu gösterdi. Bunlara ilaveten başta (Dünya Sağlık Örgütü ) (DSÖ) olmak üzere birçok uluslararası kuruluşun krizin yönetimi konusundaki eleştirilerin hedefi oldu. Bu durum ise kurumların performansının şeffaflığını artırma ve bağımsızlıklarını güçlendirme çağrılarına yol açtığı gözlemlenmektedir. Böylece uluslararası toplumun söz konusu yönetişim mekanizmalarını ve bunların küresel krizlerle olan etkileşimlerini yeniden gözden geçirmeleriyle ilgili gerekliliğiyle karşı karşıya bıraktı. Bu bağlamda 2019 yılının sonlarında Koronavirüs pandemisinin yayılmasıyla daha önceden görülmemiş tehditlere karşı küresel bir koordinasyonu ve iş birliğine ihtiyacını ortaya çıktı. Bununle birlikte uluslararası kuruluşlar ortak çaba ve yönlendirmeleriyle hayati bir öneme sahip hale geldiği görülmektedir. Aslında bu durum sınırları aşan krizlerle başa çıkmak için uluslararası yönetişim fikrini güçlendirdi. Bu çalışmanın ana teması ve sorunsalı olarak aşağıdaki konulardan kaynaklanarak yola çıkılmaktadır. Özellikle Koronavirüs pandemisinin uluslararası yeni sistemdeki uluslararası yönetişim rolü üzerindeki etkisinin ve öneminin ne kadar etkili olduğu tartışılmaktadır? Bu sorudan hakeketle krizin uluslararası yönetişim üzerindeki etkilerini ve bunun siyaseti ile ekonomik düzeydeki sonuçlarını ele alan bir dizi alt soru ortaya çıkmaktadır. Ayrıca pandeminin tehlikesinin artmasına ve etkilerinin derinleşmesine yol açan sağlık ve sosyal etkenler de dikkate alınması gerekmektedir. Bu çalışmanın önemi ise, pandeminin kamu sağlığı ve sosyo- ekonomik dönüşümleri üzerindeki tesirini anlamak ihtiyacından ziyade benzer krizlerle başa çıkmak için güçlü kanıtlara dayalı etkili yönetişim politikalarının geliştirilmesi gerekliliğini vurgulamaktan doğmaktadır. Bu çalışma, uluslararası yönetişim kavramını aydınlatmayı, Koronavirüs pandemisinin yönetişimin çeşitli yönleri üzerindeki etkilerini araştırmayı, kriz yönetimi politikalarını analiz etmeyi ve bunları karşılaştırmayı hedeflemektedir. Bihassa kriz sırasında uluslararası iş birliği seviyesini değerlendirmeyi analiz etmektedir. Aynı zamanda, uluslararası yönetişimdeki aktörleri belirlemeyi ve pandemi sonrası için gelecekteki senaryoları önermeyi amaçlamaktadır. Öte yandan çalışmada, Koronavirüs pandemisinin II. Dünya Savaşı sonrası uluslararası sisteme daha önce benzeri görülmemiş bir meydan okuma teşkil ettiğini de vurgulamak gerekir. Bu durumun yüksek düzeyde uluslararası bir koordinasyon mekanizması gerektirdiğini ve küresel yönetişim üzerinde derin etkiler yarattığını varsayan hipotezlerden hareket etmektedir. Dolayısıyla Çalışmanın, yönetişim kavramının tarihsel gelişimini incelemek için tarih, bağlamda yöntemini, Koronavirüs krizinin uluslararası yönetişim üzerindeki etkilerini analiz etmek ve sonuçlar çıkarmak için analitik betimleyici yöntem kullanılmaktadır..
Özet (Çeviri)
The Coronavirus (COVID-19) pandemic has constituted one of the most perilous health, economic, and political crises of the modern era, exposing vulnerabilities within the structure of the new international system. In particular, the lack of coordination among nations led to varied national responses and divergent perspectives on crisis management. This highlighted the urgent need for effective coordination mechanisms capable of addressing transboundary crises. Furthermore, numerous international organizations, most notably the World Health Organization, became the target of criticism regarding their management of the crisis. Consequently, there have been calls for enhancing the transparency of these institutions' performance and strengthening their independence. This situation has compelled the international community to reconsider global governance mechanisms and their interactions with global crises. Therefore, with the spread of the Coronavirus pandemic in late 2019, the need for global coordination in response to these unprecedented threats emerged, and international organizations became vital in guiding collective efforts. This development reinforced the concept of international governance as a means of addressing transboundary crises. The problem area of this study stems from the following central question: To what extent has the Coronavirus pandemic affected the role of international governance within the new international system? From this main inquiry arises a series of sub-questions that examine the pandemic's impact on international governance and its political and economic consequences. Additionally, the study highlights the health and social factors that contributed to the escalation of the pandemic's threat and the deepening of its effects. The significance of this study arises from the need to understand the impact of the pandemic on public health and socio-economic transformations, as well as from the necessity of developing effective governance policies based on robust evidence to manage similar crises in the future. The study aims to elucidate the concept of international governance, to examine the effects of the Coronavirus pandemic on various aspects of governance, to analyze and compare crisis management policies, and to assess the level of international cooperation during the crisis. It also seeks to identify the key actors in international governance and to propose future scenarios for the post-pandemic era. The study is based on the hypotheses that the Coronavirus pandemic constituted an unprecedented challenge to the international system established after World War II, necessitating a high degree of international coordination and generating profound impacts on global governance. To investigate the historical development of the concept of governance, the study employs the historical method, while the analytical-descriptive method is used to analyze the impact of the Coronavirus crisis on international governance and to draw conclusions.