Rüstem Paşa Camii çinilerinde bulut motifi
Bulut motifs on Rustem Pasha Mosque tiles
  1. Tez No: 965319
  2. Yazar: MERVE PELİT ÇORBACIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LATİFE AKTAN ÖZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Rüstem Paşa Camii, Mimar Sinan, Çini, Bulut, Motif
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışma, Osmanlı Klasik Dönem mimarisinin önemli eserlerinden biri olan Rüstem Paşa Camii'ndeki çini süslemelerinde yer alan bulut motiflerini incelemeyi amaçlamaktadır. Mimar Sinan'ın estetik ve mühendislik birikimini yansıtan bu camide, Geleneksel Türk Sanatlarının önemli bir unsuru olan çini sanatı bağlamında bulut motifinin tarihsel, estetik ve sembolik özellikleri detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Araştırmada, literatür taraması yapılarak bulut motifinin kökeni, desen ve kompozisyon özellikleri ile çini sanatındaki yeri değerlendirilmiştir. Rüstem Paşa Camii'ndeki çinilerde kullanılan bulut motiflerinin tasarım detayları, renk kullanımları ve simetrik düzenlemeleri, dönemin sanat anlayışı ile ilişkilendirilerek analiz edilmiştir. Bulgular, bulut motifinin yalnızca dekoratif bir unsur olmadığını, aynı zamanda geleneksel sanatlar içindeki estetik ve sembolik değerlerini yansıtan bir öğe olduğunu ortaya koymaktadır. Bu tez, Rüstem Paşa Camii çinilerindeki bulut motifine dair kapsamlı bir bakış açısı sunmayı ve önemine ışık tutmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda dönemin sanatsal anlayışına katkıları değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Being This study aims to examine the cloud motifs in the tile decorations of the Rüstem Paşa Mosque, one of the important works of the Ottoman Classical Period architecture. In this mosque, which reflects Mimar Sinan's aesthetic and engineering knowledge, the historical, aesthetic and symbolic features of the cloud motif in the context of tile art, an important element of Traditional Turkish Arts, are discussed in detail. In the research, the origin of the cloud motif, its pattern and composition features and its place in tile art were evaluated by conducting a literature review. The design details, color usage and symmetrical arrangements of the cloud motifs used in the tiles of the Rüstem Paşa Mosque were analyzed in relation to the artistic understanding of the period. The findings reveal that the cloud motif is not only a decorative element, but also an element that reflects its aesthetic and symbolic values in traditional arts. This thesis aims to provide a comprehensive perspective on the cloud motif in the tiles of the Rüstem Paşa Mosque and shed light on its importance. In this context, its contributions to the artistic understanding of the period are evaluated. Ke Rustem Pasha Mosque, Mimar Sinan, Tiles, Cloud, Motif.