Bulanık mantık tabanlı uzman sistem kabuğu
Fuzzy logic based expert system shell
  1. Tez No: 96566
  2. Yazar: AHMET SIKICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRAH ORHUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Bulanık mantık, uzman sistem, öğretim yazılımı, Fuzzy logic, expert system, courseware
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
V ÖZET BULANIK MANTIK TABANLI UZMAN SİSTEM KABUĞU SIKICI, Ahmet Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Emrah ORHUN Ağustos 2000, Bu tezde bulanık mantık tabanlı bir uzman sistem kabuğu geliştirme projesi sunulmaktadır. FESS, ( Fuzzy Expert System Shell) bulanık mantık kurallarına dayanan genel amaçlı bir uzman sistem kabuğudur. Bir Öğretim yazılımı geliştirme ve sunum projesi olan“Öğretim Yazılımı Mühendisliği için bir Araç Takımının Geliştirilmesi”projesine akıllı destek sağlamak projenin temel amacıdır. Alınmış olan tasarım kararları da genellikle bu amacı yansıtmaktadır. Tasarım, bir gerçek hayat problemine odaklanmış olmakla birlikte, özgün bulanık mantık modellerinin yaratılmasını da içeren bir teorik çalışmayla desteklenmiştir. FESS katmanlı bir yapıya sahiptir. En alt katmanda semantik ağlar aracılığıyla herhangi bir karmaşık yapıyı oluşturabilen“Atomik Katman”vardır. FESS bileşenleri daha üst katmanda yer alırlar. Bu katmanda ayrıca uzman olmayan kullanıcıların bulanık mantık uygulamaları geliştirmelerine olanak sağlayan bir görsel geliştirme ortamı (FESS GO) mevcuttur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT FUZZY LOGIC BASED EXPERT SYSTEM SHELL SIKICI, Ahmet MSc in Computer Eng. Supervisor: Prof. Dr. Emrah ORHUN August 2000, In this thesis, a fuzzy logic based expert system shell is introduced. FESS, ( Fuzzy Expert System Shell) is a general purpose expert system shell that is based on fuzzy logic rules. The primary aim of the project is to provide intelligent support to“Development of a Toolbox for Courseware Engineering”which is a courseware development and presentation project. The design decisions that has been taken, usually refer to this aim. Although the design is focused on a real life problem, it is also supported with a theoretical study that includes the development of original fuzzy logic models. FESS has a layered architecture. At the bottom there is the“Atomic Layer”which can create various complex structures via semantic networks. FESS components exist in an upper layer where the visual development environment (FESS GO) manages them to enable non expert users to develop fuzzy logic applications.