Evli bireylerde mizah tarzlarının evlilik kalitesiyle ilişkisinin incelenmesi
Examining the relationship between humor styles and marriage quality in married individuals
  1. Tez No: 965837
  2. Yazar: RUKİYE SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN OZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Humor, Humor Styles, Marriage, Marriage Quality
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada, evli bireylerin mizah tarzlarının evlilik kalitesiyle ilişkisinin değerlendirmesi ve sosyodemografik faktörlerin evlilik kalitesine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu, İstanbul'da ikamet eden 18-55 yaş üzeri evli, okur-yazar, farklı meslek ve eğitim düzeyinden araştırmaya gönüllü katılan 253 evli bireyde oluşturmaktadır. Katılımcıların Evlilik Kalitesi düzeylerini belirlemek için“Evlilik Kalitesi Ölçeği”, Mizah Tarzlarını belirlemek için“Mizah Tarzları Ölçeği”ve demografik özelliklerini belirlemek için de araştırmacı tarafından hazırlanan“Demografik Bilgi Formu”katılımcılara uygulanmıştır. Verilerin analizi SPSS 23 programıyla yapılmıştır. Verilerin analizinde anlamlılık seviyesi p; 0,01 ile 0,05 arasında seçilmiştir. Araştırmanın Bağımlı Değişkeni;“Evlilik Kalitesi”, Bağımsız Değişkeni ise“Mizah Tarzları”dır Çalışmamıza katılan 253 evli bireyin 181'i (%71,5'i) kadın, 72'si (%25,5'i) erkektir. Buna göre katılımcıların % 40,9'u 33-45 yaş arasındadır Ankete katılanların % 31'i 1-5 yıldır evlidir. Katılımcıların % 30,7'sinin 1 çocuğu vardır. Ankete katılanların % 40,6'su lisans mezunudur. Ankete katılanların % 81,4'ünün aylık geliri orta seviyedir. Yaş grupları arasında Evlilik Kalitesi Ölçek puanı bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmaktadır (p0,05). Eğitim düzeyi arttıkça evlilik kalitesinin yükseldiği bulunmuştur. Evlilik süresinin evlilik kalitesini etkilediği saptanmıştır. Gelir düzeyinin evlilik kalitesiyle anlamlı bir ilişkisi bulunmamıştır. Çocuk sayısının evlilik kalitesini etkilediği saptanmıştır. Mizah Tarzları Ölçek puanı ile Evlilik Kalitesi Ölçek puanı arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Elde edilen tüm bu sonuçlar“Evlilik Kalitesi”ve“Mizah Tarzları”na ilişkin literatür ışığında tartışılmış ve ileride yapılacak araştırmalara ilişkin önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimler: Mizah, Mizah Tarzları, Evlilik, Evlilik Kalitesi
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the relationship between the humor styles of married individuals and the quality of marriage and determine the impact of sociodemographic factors on marriage quality. The sample group of the research consists of 253 married individuals aged 18-55, residing in Istanbul, who are literate and from different professions and education levels. To determine the participants' levels of Marriage Quality, the“Marriage Quality Scale,”to determine their Humor Styles, the“Humor Styles Scale,”and a“Demographic Information Form”prepared by the researchers to determine their demographic characteristics were administered to the participants. Data analysis was performed using the SPSS 23 program. The significance level for data analysis was set between p; 0.01 and 0.05. The Dependent Variable of the research is“Marriage Quality,”and the Independent Variable is“Humor Styles.”Out of the 253 married individuals who participated in the study, 181 (71.5%) were female, and 72 (25.5%) were male. Accordingly, 40.9% of the participants are between the ages of 33-45. 31% of the participants have been married for 1-5 years. 30.7% of the participants have one child. 40.6% of the participants are university graduates. 81.4% of the participants have a moderate level of monthly income. There is a statistically significant difference in terms of Marriage Quality Scale scores among age groups (p < 0.05). Accordingly, the Marriage Quality Scale score of those aged 33- 45 is lower than those aged 18-25 and 26-32. There is no statistically significant difference in scale and subscale scores between gender groups (p > 0.05). It was found that marriage quality increases with the level of education. The duration of marriage was found to affect marriage quality. Income level does not have a significant relationship with marriage quality. The number of children was found to influence marriage quality. There was no significant relationship found between the Humor Styles Scale score andthe Marriage Quality Scale score. All these results have been discussed in the light of the literature on“Marriage Quality”and“Humor Styles,”and suggestions for future research have been provided.