Knıdos'ta meydana gelen depremler ve yapılar üzerindeki etkileri
Earthquakes in Knidos and their effects on structures
  1. Tez No: 966134
  2. Yazar: ÜLKÜ ERDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESENGÜL AKINCI ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Knidos, fay, deprem, tapınak, mimari, Demeter, Poseidon, Knidos, fault, earthquake, temple, architecture, Demeter, Poseidon
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Arkeoloji Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışma, Knidos kentinde meydana gelen depremlerin kamu yapıları ve kutsal alanlar üzerindeki etkisini incelemektedir. Çalışma kapsamında, kente etki eden depremlerin Datça Yarımadası ve Knidos üzerindeki etkileri, arkeolojik çalışmalar, antik kaynaklar ve jeolojik araştırmalarla desteklenerek ele alınmıştır. Kent, konumu itibariyle aktif fay hatları üzerinde yer almakta olup, bu nedenle tarihsel olarak sık sık depremlere maruz kalmıştır. Çalışmada, Knidos'ta meydana gelen depremlerin kentin mimari yapıları üzerindeki yıkıcı etkilere yoğunlaşılmış, ayrıca, fay hatları dini yapıların konum seçimi arasındaki bağlantılar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the effects of earthquakes that occurred in the city of Knidos on public buildings and sacred areas. Within the scope of the study, the impacts of earthquakes affecting the city on the Datça Peninsula and Knidos have been addressed, supported by archaeological studies, ancient sources, and geological research. Due to its location on active fault lines, the city has historically been frequently exposed to earthquakes. The study focuses on the destructive impacts of earthquakes on the architectural structures of Knidos, and also investigates the connections between fault lines and the selection of locations for religious structures.