Karaciğer fantomunda farklı hacimlerdeki taklit tümörlerin sintigrafik görüntülerinin değerlendirlmesi
Evaluation of scintigraphic images of simulated tumors with different volumes in a liver phantom
- Tez No: 966195
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: ⁹⁹ᵐTc-MAA sintigrafisi, ⁹⁰Y radyoembolizasyon, ön-dozimetri, görüntü kalitesi, tümör dozu, ⁹⁹ᵐTc-MAA scintigraphy, ⁹⁰Y radioembolization, pre-dosimetry, image quality, tumor doses
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Yitriyum-90 (⁹⁰Y) ile yapılan radyoembolizasyon ve doz öncesi değerlendirme amacıyla Teknesyum-99m makroagregat albümin (⁹⁹ᵐTc-MAA) kullanımı, rezeksiyon yapılamayan karaciğer tümörlerinin tedavisinde rutin olarak etkili yöntemlerdir. Bu çalışmada, tümör hacmindeki değişikliklerin ve tümörlerin birbirine yakınlıklarının sintigrafik görüntü kalitesi ve dozimetri üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi ve bu etkilerin kontrast ve kontrast-gürültü oranı (CNR) parametreleri kullanılarak nesnel biçimde analiz edilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu deneysel çalışmada, çapları 1 cm, 2 cm, 3 cm ve 5 cm olan dört simüle tümör içeren özel tasarlanmış bir karaciğer fantomu kullanılmıştır. Tümörler ile çevresindeki karaciğer parankim dokusunu taklit eden bölgeler, ⁹⁹ᵐTc ile 4.88:1 oranında doldurulmuştur. Fantom, bir su tankı içinde hem planar hem de SPECT sintigrafi için standart klinik protokoller kullanılarak görüntülenmiştir. Görüntülerdeki lezyonların üzerine ilgi bölgeleri (ROI) çizilerek kontrast, CNR ve tümör dozları hesaplanmıştır. Bulgular: SPECT görüntülerinde tümör çapı arttıkça, mililitre başına düşen tümör/normal karaciğer oranı (T/N), kontrast, CNR ve tümör dozları da artmıştır. Çapı 1 cm olan lezyon için tümör dozu 6.9 Gy/ml, 5 cm olan için ise 13.43 Gy/ml olarak bulunmuştur. Benzer şekilde, plan görüntülemeden hesaplanan T/N oranları, kontrast ve CNR değerleri de tümör boyutu ile artmıştır; ancak tümör dozundaki artışın nispeten daha düşük olduğu gözlenmiştir. Tartışma ve Sonuç: Bu çalışmada, ⁹⁹ᵐTc-MAA ile yapılan karaciğer tümörü ön-dozimetri değerlendirmelerinde küçük ve çoklu tümörlerin varlığında ROI sayımlarının karşılıklı etkisi analiz edilmiştir. Daha büyük tümörlerin yakınında yer alan küçük tümörlerin (1–3 cm) büyük lezyonlardan kaynaklanan taşma (spillover) etkisinden etkilendiği, bunun da ROI sayımlarında yapay artışa ve dolayısıyla doz hesaplamalarında aşırı tahmine neden olduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak, büyük lezyonların varlığı, 1–3 cm çapındaki daha küçük tümörlerin dozimetrik değerlendirmelerini etkileyebilir ve hatalı doz tahminlerine yol açabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Yttrium-90 (⁹⁰Y) radioembolization and the use of Technetium-99m macroaggregated albumin (⁹⁹ᵐTc-MAA) for pre-dosimetry are routinely effective methods in the treatment of unresectable liver tumors. This study aims to evaluate the impact of tumor volume variation and tumor proximity on scintigraphic image quality and dosimetry, and to objectively analyze these effects using contrast and contrast-to-noise ratio (CNR) parameters. Materials and Methods: In this experimental study, a specially designed liver phantom containing four simulated tumors with diameters of 1 cm, 2 cm, 3 cm, and 5 cm was used. The tumors and the surrounding liver parenchyma-mimicking areas were filled with ⁹⁹ᵐTc at a ratio of 4.88:1. The phantom was imaged in a water tank using standard clinical protocols for both planar and SPECT scintigraphy. Regions of interest (ROIs) were drawn over the lesions on the images to calculate contrast, CNR, and tumor doses. Results: In SPECT images, as tumor diameter increased, tumor-to-normal liver ratio (T/N) per milliliter, contrast, CNR, and tumor doses also increased. Tumor doses for 1 cm and 5 cm diameter lesions were found to be 6.9 Gy/ml and 13.43 Gy/ml, respectively. Similarly, T/N ratios, contrast, and CNR values calculated from planar imaging also increased with tumor size; however, the increase in tumor doses was found to be relatively lower. Discussion and Conclusion: This study analyzed the mutual effect of ROI counts in the presence of small and multiple tumors in ⁹⁹ᵐTc-MAA pre-dosimetry for liver tumors. It was observed that smaller tumors (1–3 cm) located near larger tumors were affected by spillover from the larger lesions, resulting in artificially elevated ROI counts and consequently overestimated dose calculations. In conclusion, the presence of larger lesions may influence dosimetric evaluations of smaller (1–3 cm) tumors, potentially leading to inaccurate dose assessments.