Tütün kullanan üniversite öğrencilerinin yeni nesil tütün ürünlerine yönelik tutumlarında bireysel yenilikçilik faktörünün incelenmesi
Investigating individual innovativeness factor among tobacco user university students' attitudes towards new generation tobacco products
  1. Tez No: 966406
  2. Yazar: AYŞE ZEYNEP ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖRKEM YARARBAŞ, PROF. DR. HÜR HASSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni nesil tütün ürünleri, elektronik sigara, bireysel yenilikçilik, üniversite öğrencileri, tütün kullanımı, New generation tobacco products, electronic cigarettes, individual innovativeness, university students, tobacco use
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Madde Bağımlılığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Madde Bağımlılığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, tütün kullanan üniversite öğrencilerinin yeni nesil tütün ürünlerine yönelik tutumlarında bireysel yenilikçilik faktörünün rolünü incelemektir. Çalışma kapsamında, öğrencilerin yenilikçilik düzeylerinin ve demografik özelliklerinin, yeni nesil tütün ürünlerine karşı geliştirdikleri kullanım, niyet ve beklenti özelliklerini nasıl etkilediği belirlenmektedir. Yöntem: Kesitsel tipte olan bu çalışma, Ege Üniversitesi'nde eğitim gören, 18-40 yaş arası, halihazırda tütün ürünleri kullanan ve yeni nesil tütün ürünlerini kullanmış veya kullanmayı düşünen 143 gönüllü öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama araçları olarak Bireysel Yenilikçilik Ölçeği, Elektronik Sigara Kullanım Sonuç Beklentileri Ölçeği, Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi, E-sigara Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi ve SF-12 Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların %39.2'sinin yeni nesil tütün ürünlerini kullandığı tespit edilmiştir. Bireysel yenilikçilik düzeyi ile yeni nesil tütün ürünleri kullanım durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (χ² = 8.721, p = 0.013). Oldukça yenilikçi kategorisindeki katılımcıların %56.1'i bu ürünleri kullanırken, yenilikçilikte düşük kategorisindeki katılımcıların %34.8'i kullanmaktadır. Elektronik sigara kullanım beklentilerinde en yüksek puan“Negatif Sağlık Sonuçları”alt boyutunda (Ort.=21.90), en düşük puan“Negatif Sosyal Sonuçlar”alt boyutunda (Ort.=4.71) elde edilmiştir. Sosyal çevre faktörlerinin etkili olduğu, katılımcıların %77.6'sının fakülte ortamında kullanım gözlemlediği belirlenmiştir. Sonuç: Araştırma bulguları, bireysel yenilikçilik düzeyi yüksek olan üniversite öğrencilerinin yeni nesil tütün ürünlerini benimseme konusunda daha istekli olduklarını göstermektedir. Rogers'ın Yeniliklerin Yayılması Teorisi'nin tütün kullanım davranışları bağlamında geçerliliği doğrulanmıştır. Sosyal çevre faktörlerinin kritik rol oynadığı ve katılımcıların sağlık risklerinin farkında olmakla birlikte bu ürünleri sosyal olarak daha kabul edilebilir gördükleri belirlenmiştir. Bu bulgular, tütün kontrolü politikalarının bireysel yenilikçilik özelliklerini dikkate alarak geliştirilmesi ve özellikle üniversite kampüslerinde sosyal çevre etkisini azaltacak müdahale programlarının tasarlanması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the role of individual innovativeness factor in the attitudes of tobacco-using university students towards new generation tobacco products. Within the scope of the study, how students' innovativeness levels and demographic characteristics affect their use, intention and expectation characteristics towards new generation tobacco products is determined. Method: This cross-sectional study was conducted with 143 volunteer students aged 18-40 years who are studying at Ege University, currently using tobacco products and have used or are considering using new generation tobacco products. Individual Innovativeness Scale, Electronic Cigarette Use Outcome Expectancies Scale, Fagerström Nicotine Dependence Test, E-cigarette Fagerström Nicotine Dependence Test and SF-12 Quality of Life Scale were used as data collection tools. Results: It was determined that 39.2% of the participants used new generation tobacco products. A statistically significant relationship was found between individual innovativeness level and new generation tobacco product usage (χ² = 8.721, p = 0.013). While 56.1% of participants in the highly innovative category used these products, 34.8% of participants in the low innovativeness category used them. In electronic cigarette use expectations, the highest score was obtained in the“Negative Health Outcomes”sub-dimension (Mean=21.90), and the lowest score was obtained in the“Negative Social Consequences”sub-dimension (Mean=4.71). Conclusion: Research findings indicate that university students with high individual innovativeness levels are more willing to adopt new generation tobacco products. The validity of Rogers' Diffusion of Innovations Theory in the context of tobacco use behaviors has been confirmed. It was determined that social environment factors play a critical role and that participants are aware of health risks but view these products as more socially acceptable. These findings reveal the need to develop tobacco control policies considering individual innovativeness characteristics and to design intervention programs that will reduce the social environment effect, especially on university campuses.