Polyester liflerinin asidik ortamda boyanması ile alkali ortamda boyanmasının karşılaştırılması
The Comparison of the dyeing of polyester fibre in asidic medium with alkali medium
  1. Tez No: 96641
  2. Yazar: BERNA KARAAHMETOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABBAS YURDAKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Polyester lifi, oligomer, renk verimi, alkali ortamda boyama, tutum özelliği, Polyester fibre, Oligomer, Colour yield, Handle effect, Dyeing in Alkali Medium
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET POLYESTER LİFLERİNİN ASİDİK ORTAMDA BOYANMASI İLE ALKALİ ORTAMDA BOYANMASININ KARŞILAŞTIRILMASI KARAAHMETOĞLU, Berna Yüksek Lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Abbas YURDAKUL Ağustos 2000 Bu tezde, polyesterin boyanmasında klasik yöntem olan asidik ortamda boyama ile, yeni geliştirilen alkali ortamda boyamanın karşdaştınlması yapılmıştır. Polyester liflerinin yüksek mukavemetleri, kolay bakım ve kolay kuruma gibi iyi kullanım özelliklerine sahip olması nedeni ile tüketimi son yıllarda artmıştır ve artmaya devam edecektir. Bu kadar yaygın olarak kullanılan bu sentetik lif sınıfının boyanması klasik olarak pH =4.5-5 gibi asidik ortamda gerçekleşmektedir. Bu koşullarda yapılan boyamalarda karşılaşılan oligomer problemini gidermek ve boyama prosesinde su ve enerji tüketimini azaltmak amacıyla polyesterin alkali ortamda boyanması gündeme gelmiştir. Klasik şartlarda boyanmış numuneler ile değişik alkalilerle ortam pH'ı 9-9.5'e ayarlanarak yapılan boyanmış numunelerin renk verimi, mukavemet ve tutum özellikleri karşılaştınlmışnr. Polyester liflerinin alkali ortamda boyanması ile sağlanacak avantajlar ve ortaya çıkabilecek sorunlara öneriler getirilmektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT THE COMPARISON OF THE DYEING OF POLYESTER FIBRE IN ACIDIC MEDIUM WITH ALKALI MEDHJM KARAAHMETO?LÜ, Berna MSc in Textile Engineer Supervisor : Prof.Dr Abbas YURDAKUL, August, 2000 In this thesis, comparison of the dyeing of polyester fibre in acidic medium with alkali medium is carried out. The comsumption of the polyester fibre increases and this increase will continue because polyester fibre have high strength values, high resistance values and uniform quality good crease resistance and easy drying effect. Dyeing of the polyester fibres is carried out generaly in acidic medium (pH=4.5-5). But recently dyeing of polyester in alkali medium is examined. This development entails removal of oligomer problem which occurs during the dyeing process and the decrease of consumption of water and energy. In this thesis the samples which were dyed in acidic medium (4.5-5) and in alkali medium (pH=9-9.5) are compared according to their colour yield, colour differences, handle effect and strenght values. As a result, dyeing of polyester in alkali medium supply some advantages and according to the experiments, some advisements are given.