Terapatik rekreasyon faaliyetlerinin öznel iyi oluş üzerine etkisinin incelenmesi: Terörle mücadele gazileri üzerine bir araştırma
The effect of therapeutic recreation activities on subjective well-being: A study on veterans of the fight against terrorism
- Tez No: 967070
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YAYLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Askeri Sağlık Hizmetleri, Military Health Services
- Anahtar Kelimeler: Terapatik Rekreasyon, Gazi, Terörle Mücadele Gazileri, Öznel İyi Oluş, Therapeutic Recreation, Veteran, Veterans of Anti-Terror Operations, Subjective Well-Being
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
ÖZET“Şehit Nurlanmış, Gazi Onurlanmış Askerdir.”Bu tez, bir Terörle Mücadele gazisi olarak kişisel deneyimlerden ve bilimsel sorumluluktan hareketle hazırlanmıştır. Araştırmanın amacı, terapatik rekreasyon faaliyetlerinin gazilerin öznel iyi oluş düzeyleri üzerindeki etkilerini incelemektir. Türkiye yaklaşık kırk yıldır süren terörle mücadele sürecinde binlerce şehit vermiş, çok sayıda güvenlik personeli ise fiziksel ve psikolojik yaralanmalarla yaşamını sürdürmek zorunda kalmıştır. Gazi kimliği taşıyan bireyler yalnızca bedensel yaralanmalarla değil; travma, uyum güçlükleri, toplumsal yabancılaşma, anksiyete, depresyon gibi psikososyal sorunlarla da mücadele etmektedir. Literatürde, özellikle savaş ve travma geçmişi olan bireylerde terapatik rekreasyonun iyileşme sürecini desteklediği vurgulanmaktadır. Bu çalışma, nicel araştırma yöntemiyle yürütülmüş; Bilkent Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde tedavi görmüş ve Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Ankara Şubesine üye 118 gaziyle gerçekleştirilmiştir. Veri toplama araçları arasında Demografik Bilgi Formu, Terapatik Rekreasyon Katılım Ölçeği, Faaliyet Memnuniyet Ölçeği ve Öznel İyi Oluş Ölçeği yer almaktadır. SPSS ile yapılan analizlerde, rekreasyonel faaliyetlere düzenli katılım ile yüksek öznel iyi oluş arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki bulunmuştur. Bulgular, doğa yürüyüşleri, sanat terapisi, grup sporları ve sosyal etkileşim temelli etkinliklerin gazilerin psikolojik dayanıklılığını artırdığını göstermektedir. Sonuç olarak, terapatik rekreasyonun gazilerin çok yönlü ihtiyaçlarına yönelik koruyucu ve iyileştirici bir araç olarak değerlendirilmesi gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT“A martyr is a soldier honored with divine light; a veteran is a soldier honored with dignity.”This thesis was prepared from both the personal experiences and scientific responsibility of a veteran of the Turkish Armed Forces' struggle against terrorism. The aim of the study is to examine the effects of therapeutic recreation activities on the subjective well-being levels of veterans. For nearly four decades, Turkey has been combating terrorism, losing thousands of soldiers, while many others have survived with severe physical and psychological injuries. Veterans not only face bodily wounds but also struggle with trauma, difficulties of adaptation, social alienation, anxiety, and depression. Recent literature emphasizes the positive impact of therapeutic recreation on recovery, particularly for individuals with war and trauma backgrounds. This research employed a quantitative design and was conducted with 118 veterans who had received treatment at the Bilkent Veterans' Physical Therapy and Rehabilitation Center and were members of the Ankara Branch of the Turkish Veterans and Martyrs' Families Association. Data collection tools included a Demographic Information Form, Therapeutic Recreation Participation Scale, Post-Activity Satisfaction Scale, and Subjective Well-Being Scale. Analyses performed using SPSS revealed a significant positive relationship between regular participation in recreational activities and higher levels of subjective well-being. Findings indicate that activities such as nature walks, art therapy, group sports, and socially interactive programs enhance veterans' psychological resilience and support post-traumatic recovery. In conclusion, therapeutic recreation can be considered both a protective and restorative tool for addressing veterans' multidimensional psychosocial challenges. The study highlights the necessity of integrating recreational practices into rehabilitation centers and social support programs, offering important implications for policymakers and practitioners.