Mülteci entegrasyon politikalarında güç ve söylem: Uganda ve Kenya üzerine karşılaştırmalı bir çalışma
Power and discourse in refugee integration policies: A comparative study of Uganda and Kenya
  1. Tez No: 967071
  2. Yazar: DUYGU KUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH BAYRAM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Mültecilerin Entegrasyonu, Söylem, Güvenlikleştirme, Uganda, Kenya, Refugee Integration, Discourse, Securitization, Uganda, Kenya
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 265
Özet
Bu tez, Uganda ve Kenya'da mülteci entegrasyon politikalarının geliştirilmesinde iktidar ve söylemin etkisini analiz etmektedir. Bu araştırma, eleştirel söylem analizi (CDA), güvenlikleştirme teorisi ve Ager ve Strang'ın (2008) entegrasyon modeline dayanan karşılaştırmalı bir metodoloji kullanarak, siyasi söylemler, yasal çerçeveler, kurumsal söylem ve medya temsilleri aracılığıyla mülteci kimliklerinin oluşumu, meşrulaştırılması ve tartışılmasını incelemektedir. Uganda'nın resmi söylemi mültecileri kalkınma müttefikleri ve ulusal ilerlemeye katkı sağlayanlar olarak tasvir ederken, Kenya'nın bakış açısı mültecileri, özellikle Somali mültecileri, güvenlik tehdidi ve yönetilmesi gereken bir yük olarak tasvir etmektedir. Bu farklı söylemsel yaklaşımlar, egemenlik, ulusal kimlik, siyasi topluluk ve aidiyetin sembolik sınırları ile ilgili temel ideolojik inançları ortaya koymaktadır. Çalışma, ulusal mevzuat, UNHCR yayınları, STK raporları ve medya yazıları dahil olmak üzere çok çeşitli belgesel kaynakları analiz etmektedir. Metinler, MAXQDA yazılımı kullanılarak sistematik olarak kodlanmış ve analiz edilmiştir. Bulgular, mültecilerin entegrasyonunun, barınma, eğitim ve istihdam gibi salt işlevsel bir çerçevenin ötesine geçtiğini ve eşitsiz güç ilişkileri ile farklı ahlaki perspektiflerin şekillendirdiği tartışmalı bir söylem alanı oluşturduğunu göstermektedir. Uganda'nın kapsayıcı söylemi, insani yardım kuruluşu olarak küresel konumunu güçlendirirken, Kenya'nın güvenlik odaklı söylemi, 11 Eylül sonrası küresel güvenlik paradigmaları ve göç yönetimi yaklaşımlarıyla uyumludur. Tez, mülteci politikası söylemindeki ideolojik temelleri ve temsil stratejilerini analiz ederek, Doğu Afrika'daki postkolonyal devlet pratikleri bağlamında entegrasyonun yönetişimi, anlatısı ve tartışmalarını açıklamaya çalışmaktadır. Bu araştırma, entegrasyon stratejilerini anlam, meşruiyet, yönetişim ve devlet kimliği ile ilgili temel tartışmalarla ilişkilendirerek göç çalışmaları, söylem analizi ve Afrika siyasetine katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This PhD thesis analyses the impact of power and discourse on the development of refugee integration policies in Uganda and Kenya. This research employs a comparative methodology grounded in critical discourse analysis (CDA), securitization theory, and Ager and Strang's (2008) integration model to examine the formation, legitimization, and contestation of refugee identities through political discourses, legal frameworks, institutional narratives, and media representations. While Uganda's official discourse portrays refugees as development allies and contributors to national progress, Kenya's perspective depicts refugees, particularly Somali refugees, as a security threat and a burden to be managed. These divergent discursive approaches reflect deeper ideological beliefs regarding sovereignty, national identity, political community, and the symbolic boundaries of belonging. The study analyses a wide range of documentary sources, including national legislation, UNHCR publications, NGO reports, and media articles. The texts were systematically coded and analyzed using MAXQDA software. The findings show that the integration of refugees goes beyond a purely functional framework of housing, education and employment, and constitutes a contested discursive field shaped by unequal power relations and different moral perspectives. Uganda's inclusive discourse strengthens its global position as a humanitarian aid organization, while Kenya's security-focused discourse is consistent with post-9/11 global security paradigms and approaches to migration management. By analyzing the ideological foundations and representation strategies of refugee policy discourse, this thesis seeks to explain the governance, narrative and debates surrounding integration in the context of postcolonial state practices in East Africa. This research aims to contribute to migration studies, discourse analysis, and African politics by linking integration strategies to fundamental debates on meaning, legitimacy, governance, and state identity.