Herpetik stromal keratit tanısı düşünülen hastaların gözyaşında pcr yöntemi ile Herpes simpleks virüs tip 1 tespitinde gözyaşı toplamayöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of tear collection methods for herpes simplex virus type 1 detection via PCR in patients suspected of herpetic stromal keratitis
  1. Tez No: 967285
  2. Yazar: MEHMET MAĞIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN BAYRAM, DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ÖZKAÇMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Herpetik Stromal Keratit, PCR, Gözyaşı Örnekleme Yöntemi, Kapiller Tüp, Schirmer Kağıdı, Sürüntü Çubuğu, Herpetic Stromal Keratitis, PCR, Tear Sampling, Capillary Tube, Schirmer Strip, Swab Method
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Mağın M. Herpetik stromal keratit tanısı düşünülen hastaların gözyaşında PCR yöntemi ile Herpes simleks virüs tip 1 tespitinde gözyaşı toplama yöntemlerinin karşılaştırılması. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, Van, 2025. Herpes simpleks keratiti, gelişmiş olan ülkelerde korneal körlüklerin en sık nedenidir. Rekürren oküler HSV'nun %20-61'ini oluşturan Herpetik stromal keratit, HSV tip 1'in korneanın stromasında enfeksiyona neden olduğu bir durumdur Bu çalışmada, herpetik stromal keratit (HSK) tanısı düşünülen hastalarda HSV-1 DNA'sının polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile tespiti amacıyla kullanılan üç farklı gözyaşı örnekleme yönteminin (kapiller tüp, Schirmer kağıdı, sürüntü çubuğu) tanısal doğruluklarının karşılaştırılması amaçlandı. Mart 2024 – Mart 2025 tarihleri arasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi Mikrobiyoloji Laboratuvarı'na Göz Hastalıkları Kliniği tarafından yönlendirilen, herpetik stromal keratit (HSK) ön tanısı konulan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Toplam 46 hastadan, üç farklı gözyaşı örnekleme yöntemi ile eş zamanlı örnekler alınmış ve tüm örneklerde HSV-1 varlığı, Bioeksen firması tarafından geliştirilen Bio-Speedy® Göz Enfeksiyonları qPCR Paneli kullanılarak değerlendirilmiştir. Klinik tanı, referans (altın standart) olarak kabul edilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda örnekleme yöntemlerinin tanısal performansları; duyarlılık, özgüllük, pozitif prediktif değer (PPV) ile analiz edilmiş; yöntemler arası tanısal uyum ise Cochran's Q testi, McNemar testi ve Cohen's Kappa istatistiği ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. HSV-1 PCR pozitiflik oranları sürüntü çubuğu (%26.1), kapiller tüp (%23.9) ve Schirmer kağıdı (%21.7) yöntemlerinde benzer düzeyde bulundu. Tedavi alan hastalarda pozitiflik oranlarının azaldığı gözlendi. Nüks geçiren olgularda, özellikle sürüntü çubuğu yönteminde, daha yüksek pozitiflik oranı ve daha düşük Cq değerleri izlendi. Tüm yöntemler arasında yüksek düzeyde tanısal uyum (Kappa > 0.8) sağlandı. Non-invaziv gözyaşı örnekleme yöntemleri, HSK tanısında kabul edilebilir tanısal performans sunmaktadır. Sürüntü çubuğu yöntemi, özellikle nüks geçiren hastalarda daha yüksek tanı başarısı sağlayabilir. Tedavi geçmişi ve nüks öyküsü, PCR testlerinin pozitiflik oranlarını etkileyebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Mağın M. Comparison of Tear Collection Methods for Herpes Simplex Virus Type 1 Detection via PCR in Patients Suspected of Herpetic Stromal Keratitis. Van Yüzüncü Yıl University Faculty of Medicine, Department of Medical Microbiology, Medical Specialization Thesis, Van, 2025. Herpes simplex keratitis is the leading cause of corneal blindness in developed countries. Herpetic stromal keratitis (HSK), which accounts for 20–61% of recurrent ocular HSV infections, is characterized by HSV type 1 infection of the corneal stroma. This study aimed to compare the diagnostic accuracy of three different tear collection methods—capillary tube, Schirmer strip, and swab—for the detection of HSV-1 DNA via polymerase chain reaction (PCR) in patients clinically suspected of having HSK. Between March 2024 and March 2025, patients with a preliminary diagnosis of HSK referred to the Microbiology Laboratory of Van Yüzüncü Yıl University Dursun Odabaşı Medical Center by the Department of Ophthalmology were enrolled. Simultaneous tear samples were collected using all three methods from a total of 46 patients. HSV-1 presence in all samples was evaluated using a real-time PCR assay. Clinical diagnosis was considered the reference standard. Diagnostic performance— including sensitivity, specificity, and positive predictive value (PPV)—was calculated for each method. Comparative analysis among the sampling techniques was performed using Cochran's Q test, McNemar's test, and Cohen's Kappa statistic. HSV-1 PCR positivity rates were similar across methods: 26.1% for swabs, 23.9% for capillary tubes, and 21.7% for Schirmer strips. Lower positivity rates were observed in patients with prior antiviral treatment. In recurrent cases, especially those sampled with the swab method, higher positivity rates and lower Cq values were noted. Substantial agreement was found between all three methods (Kappa > 0.8). Non-invasive tear collection techniques demonstrated acceptable diagnostic performance in detecting HSV-1 in suspected HSK cases. The swab method may offer superior diagnostic yield in patients with recurrent disease. Prior treatment history and recurrence status may influence PCR test positivity.