Kentsel gelişmenin izlenmesi: İmar değişiklikleri ve gelişmeye etkileri
Monitoring of urban development: Amendements on developments plans and their impacts
  1. Tez No: 96752
  2. Yazar: DİLEK ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞİNASİ AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: İmar Planı, Plan Değişikliği, Kentsel Gelişme
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET Günümüzde, imar planlan gerek benimsediği planlama yaklaşımı gerekse uygulamadaki yetersizlikleri nedeniyle gerçek anlamda hedeflerine ulaşamamakta, planla beklenen gelişme yakalanamamakta ve plan zaman içinde müdahalelerle amaçlarından saptırılmaktadır. Bu sapma genellikle uygulama sürecinin yetersizliğinden ve denetimsizliğinden kaynaklanmaktadır. Trabzon'da imar planı değişikliklerinin irdelenmesini amaçlayan bu çalışmada plan değişiklikleri ile kentsel gelişmenin ne derece etkilendiği, değişikliklerin hangi bölgelerde ve dönemlerde yoğunlaştığı olası nedenleri ile kente gelen ek yükler saptanmıştır. Trabzon Belediyesi' nin imar planı uygulamalarına ilişkin imar tadilat dosyalarının incelenmesine dayanan analitik bir yaklaşımla konu irdelenmiştir. İmar planı kararları ve imar tadilatları ile oluşan yeni düzenlemeler arasındaki farklılıklar grafiksel ve istatistiksel tekniklerle değerlendirilmiştir. İmar kanununun ilgili yönetmelikleri incelendiğinde, plan değişikliklerinden beklenenin günümüzde yapıla gelen imar değişiklikleri ile yaşanandan çok başka şeyler olduğunu söyleyebiliriz. Bu şekliyle imar değişiklikleri, öngörülen veya mevcut kentsel dokunun zedelenmesiyle kentsel yaşam kalitesini düşürmekte ve kentlerimiz giderek kimliklerini yitirmekte ve plan bütünlüğü de zedelenmektedir. Bu çalışmada planlama süreci içinde plan uygulamalarının ve plan değişikliklerinin yeni bir yaklaşımla ve katılımcılığı önde tutarak nasıl ele alınacağı tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Monitoring Of Urban Development : Amendements On Developments Plans And Their Impacts The city devolepments plans are inadequate interms of both their planning approaches they adopted and in adequacies in their implementation that divert the plans from their objectives and aims which stems from lack of control over the plans. This thesis aimed at to consider the piecemeal changes made over the plans at length and show the concequences of changes and impacts made on, and explore the reasons behind, estimate the burden come from those applications of changes. Data collected from the Trabzon Municipality's records, then analised and classified according to change applications - change in functions, land use- and the accumulation of changes on distiricts or planning sheets, planning desicions and standarts set for by the development plan comparet with the situation occured after the approval of those changes. It is seen that the piecemeal changes in land uses, functions and densities destroyed the urban texture and pattern and altered the quality of urban life that coused to loss of urban identity. Key Words : Urban Development, Local Planning, Planning Appeal, Plan Amendment, Change in Land Use VI