Tarım atıklarının lif olarak doğal kireç esaslı duvar bölme elemanlarında değerlendirilmesi
Utilization of agricultural wastes as fibers in natural lime-based partition wall element
  1. Tez No: 967591
  2. Yazar: DAMLA ÇAPRAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜCTEBA UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal hidrolik kireç, kenevir sapı, ayçekirdeği kabuğu, ısı iletkenliği, Natural hydraulic lime, hemp stalks, sunflower husks, thermal conductivity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Malzemeleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Kullanımı M.Ö. 7000 yılına kadar uzanan kireç, antik Ürdün'ün sıvalı zeminlerinden Roma İmparatorluğu'nun su kemerleri ve amfitiyatrolarına kadar temel yapı malzemesi olmuştur. 19. yüzyılda ortaya çıkan ve yüksek karbon salımıyla özdeşleşen Portland çimentosunun aksine, kireç sürdürülebilir ve çok yönlü bir bağlayıcı olarak önemini korumuştur. Günümüzde ekolojik etkiler konusundaki endişeler, özellikle puzolanik katkılarla zenginleştirilen kireci sürdürülebilir yapı malzemeleri açısından öne çıkarmaktadır. Bu çalışmada, doğal hidrolik kireç (NHL 3.5) ana bağlayıcı olarak kullanılmış; lif olrak, agrofiber, kenevir sapı ve ayçekirdeği kabuğu belirlenen oranlarda karıştırılarak yeni malzeme kombinasyonları elde edilmiştir. Karışımlar, kalıplara yerleştirildikten sonra 28 gün boyunca açık ortamda kürlenmeye bırakılmıştır. Bu süreçte, bağlayıcının yeterli hidratasyon ve karbonatlaşmayı tamamlaması hedeflenmiştir. Priz süresi sonunda yapılan eğilme dayanımı, basınç dayanımı, ultrases geçiş hızı ve ısıl iletkenlik testleri sonucunda, mekanik performansın düşük seviyede kaldığı belirlenmiştir. Bu durum, liflerin bağlayıcı matris ile tam bütünleşememesi veya gözenekli yapının etkisine bağlanabilir. Buna karşın, ısıl iletkenlik değerleri olumlu bulunmuş; düşük ısıl iletkenlik sayesinde malzemenin yüksek yalıtım performansı sunduğu görülmüştür. Sonuç olarak, doğal lif takviyeli kireç esaslı karışımlar, enerji verimliliği ve sürdürülebilir bina uygulamalarında potansiyel taşımakta, ancak mekanik özelliklerin geliştirilmesi için ilave çalışmalara ihtiyaç duymaktadır.
Özet (Çeviri)
Lime, whose use dates back to 7000 BCE, has been a fundamental construction material—from the plastered floors of ancient Jordan to the aqueducts and amphitheatres of the Roman Empire. In contrast to Portland cement, which emerged in the 19th century and is associated with high carbon emissions, lime has retained its importance as a sustainable and versatile binder. Today, concerns about ecological impacts have brought lime—especially when enriched with pozzolanic additives—into prominence as a sustainable construction material. In this study, natural hydraulic lime (NHL 3.5) was used as the primary binder; fine aggregate, agro-fiber hemp shives, and sunflower seed husks were combined in predetermined proportions to produce new material combinations. After being cast into molds, the mixtures were left to cure in open-air conditions for 28 days to allow the binder to complete sufficient hydration and carbonation. After the curing period, flexural strength, compressive strength, ultrasonic pulse velocity, and thermal conductivity tests were performed. The results indicated low mechanical performance, which may be attributed to insufficient bonding between the fibers and the binder matrix or to the influence of a porous structure. Conversely, thermal conductivity values were found to be favorable, indicating that the mixtures provide high insulation performance due to their low thermal conductivity. In conclusion, natural fiber–reinforced lime-based composites exhibit potential for energy-efficient and sustainable building applications, although further research is required to improve their mechanical properties.