Yoğun bakım ünitelerinde çoklu ilaca dirençli gram negatif bakterilerin etken olduğu enfeksiyonlarda tedavi protokollerinin karşılaştırılması
Comparison of treatment protocols in infections caused by multidrug-resistant gram-negative bacteria in intensive care units
- Tez No: 967678
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE KALIN ÜNÜVAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Karbapenem dirençli gram negatif bakteri, seftazidim-avibaktam, kolistin, meropenem, fosfomisin, yoğun bakım ünitesi, mortalite, Carbapenem-resistant gram-negative bacteria, ceftazidime-avibactam, colistin, meropenem, fosfomycin, intensive care unit, mortality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Yoğun bakım ünitelerinde dirençli gram negatif bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar son yıllarda artış göstermiştir. Yüksek morbidite ve mortalite ile ilişkili olan bu enfeksiyonların, mevcut tedavi seçeneklerinin kısıtlı olması nedeniyle klinik yönetimleri oldukça zordur. Bu açıdan, son yıllarda geliştirilen ve çoklu ilaca dirençli gram negatif bakterilere karşı kullanım onayı alan seftazidim-avibaktam, alternatif bir tedavi seçeneği olarak dikkat çekmektedir. Ancak bu yeni ajanla ilgili klinik deneyim hâlâ sınırlıdır. Çalışmamızda çoklu ilaca dirençli gram negatif bakteri kaynaklı enfeksiyon gelişen hastalarda; seftazidim-avibaktam ile kolistin ve fosfomisin bazlı diğer kombinasyon tedavi protokollerinin etkinliklerinin retrospektif olarak karşılaştırılması amaçlanmıştır. Hastalar ve Yöntem: Çalışmamız tek merkezli, retrospektif ve gözlemsel çalışma olarak tasarlanmıştır. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi 3. basamak yoğun bakım ünitelerinde, 1 Haziran 2021 ile 31 Ağustos 2024 tarihleri arasında kanıtlanmış karbapenem dirençli mikroorganizmalara bağlı enfeksiyon gelişen 183 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar; seftazidim-avibaktam alan 50 hasta, kolistin/meropenem alan 50 hasta, kolistin/fosfomisin alan 51 hasta ve fosfomisin/meropenem alan 32 hasta olmak üzere dört gruba ayrılmıştır. Demografik veriler, komorbiditeler, enfeksiyon gelişimi üzerinde etkili risk faktörleri, enfeksiyon odakları, toplam hastane yatış süresi, yoğun bakım ünitesi yatış süresi, antimikrobiyal tedavi başlama endikasyonları, izole edilen etkenler ve direnç oranları, mikrobiyolojik yanıt ve klinik yanıt oranları, mortalite oranları ve sağkalım oranları değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 58.3 (min-max, 18-96) olup, %60'ı erkekti. En sık komorbiditeler hipertansiyon, diabetes mellitus ve solid organ maligniteleriydi. Enfeksiyonların en sık nedeni Klebsiella pneumoniae olup, en yaygın enfeksiyon odağı alt solunum yolu enfeksiyonlarıydı. Seftazidim-avibaktam grubunun; 7. günde mikrobiyolojik (%87,1) ve klinik (%74) yanıt oranlarında (p=0.017) diğer gruplara göre (p=0.026) anlamlı üstünlük gösterdiği tespit edildi. Seftazidim-avibaktam grubunda toplamda mortalite oranı %42 olup, 7., 14. ve 28. gün mortaliteleri en düşük düzeyde saptandı (sırasıyla %4, %12 ve %24). Antibiyotik başlandıktan sonra mortalite gelişme süresi seftazidim-avibaktam grubunda anlamlı şekilde daha uzundu (p=0.034). Ayrıca seftazidim-avibaktam alan grupta daha yüksek 28 günlük sağkalım elde edildi (p=0.012). Sonuç: Seftazidim-avibaktamın, çok ilaca dirençli gram negatif bakterilere bağlı gelişen enfeksiyonlarda kolistin ve fosfomisin temelli kombinasyon tedavilerine kıyasla erken dönemde mikrobiyolojik ve klinik yanıtlarda daha etkili olduğu, mortaliteyi anlamlı şekilde azalttığı ve sağkalımı artırdığı bulunmuştur. Seftazidim-avibaktamın; karbapenem dirençli Enterobacterales türleri ve Pseudomonas aeruginosa'ya bağlı enfeksiyonlarda öncelikli tedavi seçeneği olarak değerlendirilmesi ve erişilebilirliğinin artırılmasının, hasta sağkalımını olumlu yönde etkileyebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction: In recent years, infections caused by resistant gram-negative bacteria in intensive care units have been increasing. These infections are associated with high morbidity and mortality, and their clinical management is particularly challenging due to limited available treatment options. In this context, ceftazidime-avibactam, a recently developed agent approved for use against multidrug-resistant gram-negative bacteria, has emerged as a promising alternative treatment. However, clinical experience with this new agent remains limited. The aim of our study was to retrospectively compare the effectiveness of ceftazidime-avibactam and other combination therapy protocols based on colistin and fosfomycin in patients who developed infections due to multidrug-resistant gram-negative bacteria. Materials and Methods: This single-center, retrospective, observational study was conducted at the tertiary intensive care units of Erciyes University Medical Faculty Hospital. A total of 183 patients diagnosed with infections caused by carbapenem-resistant microorganisms between June 1, 2021, and August 31, 2024, were included in the study. The patients were divided into four groups: 50 received ceftazidime-avibactam, 50 received colistin/meropenem, 51 received colistin/fosfomycin, and 32 received fosfomycin/meropenem. Demographic data, comorbidities, risk factors for infection development, infection foci, total hospital and ICU stay durations, indications for initiating antimicrobial therapy, isolated pathogens and resistance rates, microbiological and clinical response rates, mortality rates, and survival outcomes were evaluated. Results: The mean age of the patients was 58.3 years (range: 18–96), and 60% were male. The most common comorbidities were hypertension, diabetes mellitus, and solid organ malignancies. Klebsiella pneumoniae was the most frequently isolated pathogen, with lower respiratory tract infections being the most common site of infection. The ceftazidime-avibactam group showed significantly higher microbiological (87.1%) and clinical (74%) response rates on day 7 compared to the other groups (p=0.017, p=0.026, respectively). The total mortality rate in the ceftazidime-avibactam group was 42%, with the lowest mortality rates observed on days 7, 14, and 28 (4%, 12%, and 24%, respectively). The time to mortality after initiation of antibiotic therapy was significantly longer in the ceftazidime-avibactam group (p=0.034). Furthermore, the 28-day survival rate was significantly higher in this group (p=0.012). Conclusion: Ceftazidime-avibactam was found to be more effective in achieving early microbiological and clinical response and significantly reduced mortality and improved survival compared to colistin- and fosfomycin-based combination therapies in infections caused by multidrug-resistant gram-negative bacteria. It is suggested that ceftazidime-avibactam should be considered a first-line treatment option for infections caused by carbapenem-resistant Enterobacterales and Pseudomonas aeruginosa, and that improving its accessibility may positively impact patient survival.