COVID-19 geçiren gebelerde postpartum sürece uyumun araştırılması: Bir nitel çalışma
Investigation of adaptation to the postpartum process in pregnancy with COVID-19: A qualitative study
  1. Tez No: 968106
  2. Yazar: SULTAN DEVECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDAN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, Gebelikte Covid-19, Postpartum Süreci, Covid-19, Covid-19 in Pregnancy, Postpartum Process
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Amaç: Bu çalışma bir kamu hastanesine başvuran ve gebelik döneminde Covid-19 geçiren gebelerin postpartum döneme uyum sağlamada yaşamış olduğu sorunları tespit edip, baş etmesi ve bakımında önerilerde bulunabilmek amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Derinlemesine görüşme yöntemi kullanılarak fenomenolojik desende yapılan bu çalışma gebelik döneminde Covid-19 enfeksiyonu geçiren ve postpartum dönemin ilk 3.- 7. günü içerisinde olan kadınlar ile yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini 12 kadın oluşturmuştur. Çalışmaya katılmayı kabul eden kadınlara“Kişisel Bilgi Formu”ve“Görüşme Soruları”uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan annelerin yaş ortalaması 29,6±2,9'dur, 11'i vajinal ve bir tanesi de sezaryen doğum yapmıştır. Yapılan bu nitel çalışmada ele alınan bulgular 4 tema altında toplanmıştır. Bunlar bebek bakımı, doğum sonrası, Covid-19 ve annenin kişisel bakımıdır. Bebek bakımı temasının kategorileri; vücut bakımı, banyo yaptırma, bebeğin genel bakımı, ağız bakımı ve beslenme sürecidir. Annenin kişisel bakımı temasının kategorileri annenin öz bakımındaki öncelikler, perine bakımı, genel vücut bakımı ve meme bakımıdır. Covid-19 temasının kategorileri bebek bakımında farklılıklar ve Covid-19 geçirilen dönemdir. Doğum sonrası temasının kategorileri ise doğum sonrası uyum, doğum sonrası aile ilişkileri, doğum sonrası destek alma ve doğum ve doğum sonrası dönemdir. Sonuç: Kadınların doğum sonrası bakımda zorlandıkları, kendilerini ikinci plana attıkları ve sosyal desteğe ihtiyaç duydukları, normal sürece göre daha titiz ve fiziksel temas konusunda da daha hassas davrandıkları, bebeğine enfeksiyon bulaştıracağı düşüncesi taşıdıkları ve kendilerini yetersiz hissettikleri belirlenmiştir. Kadınların önceki gebeliklerinde yaşadıkları postpartum döneme göre daha tedirgin oldukları, bilgi eksikliğine bağlı olarak da kaygı düzeylerinin arttığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was planned in order to identify the problems experienced by pregnant women who applied to a public hospital and had Covid-19 during pregnancy, in adapting to the postpartum period, and to make suggestions for their coping and care. Materials and Methods: This study, which was conducted in a phenomenological design using in-depth interview method, was conducted with women who had Covid-19 infection during pregnancy and were in the first 3rd-7th days of the postpartum period. The sample of the study consisted of 12 women.“Personal Information Form”and“Interview Questions”were applied to the women who agreed to participate in the study. Results: The mean age of the mothers participating in the study was 29.6±2.9 years, 11 of them gave vaginal birth and one of them gave cesarean section. The findings in this qualitative study were grouped under 4 themes. These are baby care, postpartum, Covid-19 and mother's personal care. Categories of baby care theme; body care, bathing, general care of the baby, oral care and feeding process. The categories of the theme of maternal personal care are maternal self-care priorities, perineal care, general body care and breast care. The categories of the Covid-19 theme are differences in baby care and the period of Covid-19. The categories of postpartum theme are postpartum adjustment, postpartum family relationships, postpartum support, and birth and postpartum period. Conclusion: It was determined that women had difficulties in postpartum care, put themselves in the second place and needed social support, were more meticulous and more sensitive in physical contact than the normal process, had the thought that they would infect their baby, and felt inadequate. It was determined that women were more anxious in their previous pregnancies compared to the postpartum period, and their anxiety levels increased due to lack of information.