Sosyal statü ve sınıfsal edinim bakımından bir strateji olarak yelkencilik: Çanakkale ili örneği
Sailing as a strategy in terms of social status and class acquisition: The case of Çanakkale province
  1. Tez No: 968140
  2. Yazar: BATUHAN BARIŞ BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DEVRİM TOPSES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Spor, Sociology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yelken Sporu, Habitus, Alan, Sermaye, Spor Sosyolojisi, Sosyal Statü, Sailing Sport, Habitus, Field, Capital, Sociology of Sport, Social Status
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu araştırmanın amacı doğrultusunda yelken sporunun salt olarak fiziksel bir etkinlik olmaktan ziyade toplum içerisinde sosyal statü ve sınıfsal prestij edinimi bakımından bireyler tarafından bir strateji olarak nasıl kullanılabileceğini ve yelken sporunun bireyin gündelik hayatındaki konumunu ve önemini saptayabilmek adına Pierre Bourdieu sosyolojisine ve diğer destekleyici spor sosyolojisi yaklaşımlarına başvurulmuştur. Nitel araştırma deseni çerçevesinde derinlemesine görüşmeler yürütülmüş ve elde edilen veriler söylem analizi tekniğiyle birleştirilerek tahlil edilmiştir. Araştırmada elde edilen verilere istinaden yelken sporunun sınıfsal ve statüsel bakımdan ayrışma gösteren ve katılımcı çocukların hayatlarında sembolik değer üretiminde aktif bir şekilde rol alan bir spor dalı olduğu söylenebilmektedir. Bu araştırmada kullanılan kavramsal çerçeve ve belirlenen araştırma problemlerinin birleşmesi sonucu spor sosyolojisi kapsamında ve yelken sporu özelinde literatüre özgün bir katkı sunulabileceği düşüncesi, araştırmanın temel dinamiklerinden birisine karşılık gelmektedir.
Özet (Çeviri)
In line with the aim of this study, Pierre Bourdieu's sociology and other supporting approaches to sports sociology were used to determine how sailing can be used as a strategy by individuals to gain social status and class prestige within society, rather than being merely a physical activity, and to determine the position and importance of sailing in an individual's daily life. In-depth interviews were conducted within the framework of a qualitative research design, and the data obtained were analysed using discourse analysis techniques. Based on the data obtained in the study, it can be said that sailing is a sport that shows class and status differentiation and plays an active role in the production of symbolic values in the lives of participating children. The combination of the conceptual framework used in this study and the identified research problems suggests that this study could contribute to the literature in the field of sports sociology and specifically in the context of sailing, which is one of the fundamental dynamics of the study.