Verruka vulgaris hastalarında içselleştirilmiş damgalanma, benlik saygısı ve sosyal görünüş kaygısının değerlendirilmesi
Evaluation of internalized stigma, self-esteem, and social appearance anxiety in patients with verruca vulgaris
- Tez No: 968146
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEŞE GÖÇER GÜROK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Verruka vulgaris, İçselleştirilmiş damgalanma, Benlik saygısı, Sosyal görünüş kaygısı, Verruca vulgaris, Internalized stigma, Self-esteem, Social appearance anxiety
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Verruka vulgaris, human papilloma virüsün (HPV) neden olduğu ciltte ekzofitik papül ya da nodüllerle seyreden bir deri hastalığıdır. Bu çalışmada, verruka vulgaris hastalarında içselleştirilmiş damgalanma, benlik saygısı ve sosyal görünüş kaygısı düzeylerinin, sağlıklı bir kontrol grubuyla karşılaştırılarak değerlendirilmesi ve bu psikososyal parametrelerin hastalıkla ilişkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları polikliniğine Mart 2024-Eylül 2024 tarihleri arasında başvurmuş 18-65 yaş arasındaki 100 verruka vulgaris hastası çalışmaya dahil edildi. Dermatolojik ve psikiyatrik açıdan herhangi bir hastalığı bulunmayan, hasta grubuyla benzer sosyodemografik özelliklere sahip 100 sağlıklı kontrol grubu da çalışmaya dahil edildi. Tüm katılımcılarda sosyodemografik bilgiler için Sosyodemografik Veri Formu, benlik saygısını değerlendirmek için Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ), içselleştirilmiş damgalanmayı değerlendirmek için İçselleştirilmiş Damgalanma Ölçeği (İDÖ) ve sosyal görünüş kaygısını ölçmek için Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği (SGKÖ) kullanıldı. Bulgular: Hasta grubunda olanların %59'u kadın ve %41'i erkek iken kontrol grubunda olanların %60'ı kadın ve %40'ı erkek olup aralarında anlamlı farklılık görülmemiştir (p=0,885). Hasta grubunda olanların yaş ortancası 25,0 (21,0-31,0) yıl, kontrol grubunda olanların yaş ortancası 27,0 (25,0-29,0) yıl olup aralarında anlamlı farklılık görülmemiştir (p=0,136). Hasta grubunda olanların RBSÖ ve İDÖ puanları kontrol grubundan anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. SGKÖ puanları arasında anlamlı bir fark saptanamamıştır. Yüz ve el tutulumu olan hastaların İDÖ ve SGKÖ puanları ayak tutulumu olan hastalara göre yüksek saptanmıştır. Yüz tutulumu olan hastaların RBSÖ puanı ayak tutulumu olan hastalara göre daha yüksek bulunmuştur. Hastalık süresi arttığında İDÖ, RBSÖ ve SGKÖ puanlarının da arttığı gösterilmiştir. Lezyon sayısı arttığında İDÖ ve RBSÖ puanlarının da arttığı bulunmuştur. Sonuç: Verruka vulgaris hastalarında kontrol grubuna göre içselleştirilmiş damgalanma düzeyi daha yüksek bulunurken, benlik saygısının ise daha düşük olduğu gösterilmiştir. Lezyonları görünür bölgede olan hastaların diğer hastalara göre içselleştirilmiş damgalanma düzeyinin ve sosyal görünüş kaygısının daha yüksek olduğu ve benlik saygısının daha düşük olduğu gösterilmiştir. Lezyon sayısı ve hastalık süresi arttıkça içselleştirilmiş damgalanma artmakta, benlik saygısı ise düşmektedir. Hastalık süresi arttıkça sosyal görünüş kaygısının da arttığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction: Verruca vulgaris is a skin disease caused by the human papillomavirus (HPV), characterized by exophytic papules or nodules on the skin. This study aims to evaluate the levels of internalized stigma, self-esteem, and social appearance anxiety in patients with verruca vulgaris by comparing them with a healthy control group, and to determine the relationship of these psychosocial parameters with the disease. Material and Methods: One hundred patients aged 18-65 diagnosed with verruca vulgaris who applied to the Dermatology and Venereology outpatient clinic of Elazig Fethi Sekin City Hospital between March 2024 and September 2024 were included in the study. A control group of 100 healthy individuals with no dermatological or psychiatric disorders, and with sociodemographic characteristics similar to those of the patient group, was also included in the study. All participants completed a Sociodemographic Data Form, Rosenberg Self-Esteem Scale (RSES) for assessing self-esteem, Internalized Stigma Scale (ISS) for evaluating internalized stigma, and Social Appearance Anxiety Scale (SAAS) for measuring social appearance anxiety. Results: In the patient group, 59% were female and 41% were male, while in the control group, 60% were female and 40% were male; no statistically significant difference was observed between the groups (p = 0.885). The median age of the patient group was 25.0 years (21.0–31.0), and the median age of the control group was 27.0 years (25.0–29.0); again, no statistically significant difference was found between the groups (p = 0.136). The scores of the RSES and ISS in the patient group were found to be significantly higher than those in the control group. No significant difference was found in the SAAS scores. Patients with facial and hand involvement had higher ISS and SAAS scores compared to those with foot involvement. The RSES scores of patients with facial involvement were higher than those with foot involvement. It was demonstrated that as the duration of the disease increased, the ISS, RSES, and SAAS scores also increased. An increase in the number of lesions was associated with higher ISS and RSES scores. Conclusion: Patients with verruca vulgaris exhibited a higher level of internalized stigma and lower self-esteem compared to the control group. It was shown that patients with visible lesions had higher internalized stigma and social appearance anxiety, along with lower self-esteem compared to others. An increase in the number of lesions and the duration of the illness is associated with higher levels of internalized stigma and a concomitant decrease in self-esteem. It was also found that social appearance anxiety increased with the duration of the disease.