Türkiye'de davranışsal iktisat perspektifinde çevre politikalarının firma davranışları üzerindeki etkilerine yönelik deneysel bir uygulama
  1. Tez No: 968161
  2. Yazar: ÇAĞLA ŞENVELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERHAT PEHLİVANOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışsal İktisat, Çevre Politikaları, Firma Davranışları, Deneysel İktisat, Bilişsel Önyargılar, Behavioral Economics, Environmental Policies, Firm Behavior, Experimental Economics, Cognitive Biases
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de çevre danışmanlık firmalarının davranışlarının davranışsal iktisat perspektifinden incelenmesi amaçlanmıştır. Davranışsal iktisadın savunduğu, karar süreçlerine etki eden faktörlerin firma davranışları üzerindeki etkilerini davranışsal iktisat çerçevesinde değerlendirmektedir. Geleneksel iktisat teorilerinin varsaydığı tam rasyonalite yerine, sınırlı rasyonalite, bilişsel önyargılar ve sosyal normların karar alma süreçlerindeki etkisine odaklanan davranışsal iktisat yaklaşımları, çevre politikalarının firmalar tarafından nasıl algılandığını ve uygulandığını daha gerçekçi bir biçimde açıklama potansiyeli sunmaktadır. Araştırmanın uygulama kısmında, Türkiye'de faaliyet gösteren 10 çevre danışmanlık firması üzerinde deneysel bir analiz gerçekleştirilmiĢtir. Firmalara sunulan 12 karar senaryosu aracılığıyla, bilişsel önyargılar, zihinsel kestirmeler ve zamansal tercihler gibi davranışsal unsurlar ve bu unsurları oluşturan alt başlıkları ile çevresel yatırım ve politika uyum kararları üzerindeki etkileri ölçülmüştür. Senaryolar, firmaların çevre politikalarına ilişkin teşvik, yaptırım ve yönlendirmelere verdikleri tepkileri anlamaya yönelik olarak kurgulanmıştır. Elde edilen bulgular, firmaların çevresel kararlarında sadece ekonomik rasyonaliteyle değil, aynı zamanda psikolojik eğilimlerle de hareket ettiklerini ortaya koymuştur. Özellikle çevresel belirsizlik, hukuki düzenlemelere güven düzeyi ve sosyal beklentiler gibi faktörler, firmaların yatırım ve politika uyum davranışlarını önemli ölçüde etkilemektedir. Bu kapsamda çalışma, çevre politikalarının tasarımında davranışsal içgörülerin dikkate alınmasının, firmaların politika uyum düzeyini artırabileceğine ve çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlayabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the behaviors of environmental consulting firms in Turkey from a behavioral economics perspective. It evaluates the effects of factors affecting decisionmaking processes, as advocated by behavioral economics, on firm behaviors within the framework of behavioral economics. Instead of the full rationality assumed by traditional economic theories, behavioral economics approaches that focus on the effects of limited rationality, cognitive biases, and social norms on decision-making processes offer the potential to explain how environmental policies are perceived and implemented by firms in a more realistic way. In the application part of the research, an experimental analysis was conducted on 10 environmental consulting firms operating in Turkey. Through 12 decision scenarios presented to the firms, behavioral elements such as cognitive biases, mental heuristics, and temporal preferences and the subheadings that constitute these elements and their effects on environmental investment and policy compliance decisions were measured. The scenarios were designed to understand the reactions of firms to incentives, sanctions, and guidance regarding environmental policies. The findings revealed that firms act not only with economic rationality but also with psychological tendencies in their environmental decisions. In particular, factors such as environmental uncertainty, level of trust in legal regulations and social expectations significantly affect firms' investment and policy compliance behaviors. In this context, the study indicates that considering behavioral insights in the design of environmental policies can increase firms' policy compliance level and contribute to environmental sustainability.