Metallographic and mechanical studies on plain carbon and vanadium containing dual phase structural steels
- Tez No: 9682
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Metalografi, yapı çeliği, ikili faz sıcaklığı. Bilim dalı sayısal kodu 604.02.07 vi, Metallography, structural steel, Intercrltlcal annealing temperature. Scientific code 604.02.07 1v
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
YALIN KARBON VE VANADYUM KATILIMLI ÇİFT FAZLI YAPI ÇELİKLERİNİN METALOGRAFİK VE MEKANİK ÇALIŞMASI BOLVADİN, Hakan Mühendislik Fakültesi Metalürji Müh.Bölümü, Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Erdoğan Tekin 87 sayfa, Mayıs 1990 ÖZET Bu çalışmada ikili bölgeden su verilme, menevişlerine işlemlerinin ve alaşım element eklenmesinin çift fazlı yapı çeliklerinin mekanik ve içyapı özelliklerine olan etkisi incelendi. İçyapı özelliklerinin araştırılmasında optik mikroskop, tarama ve geçirimli elektron mikroskopları kullanıldı. Çelik numunelerine çelik çarpma ve sertlik deneyleri uygulandı.Karbon içerikleri %0.23-%37 arasında değişen yapı çeliklerine 740°C-770°C arasında 30 dakika bekletildikten sonra su ile suverildi. Hacimsel martensit yüzdesinin ikili bölge sıcaklığından büyük ölçüde etkilendiği ve sıcaklıktaki artış sonucunda hacimsel martensit yüzdesinin arttığı gözlendi. Mekanik deney sonuçları çekme, çarpma ve sertlik gibi mekanik özelliklerin hacimsel martensit yüzdesinden etkilendiğini gösterdi. Ayrıca menevişleme işleminin süneklik özelliğini arttırdığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
M ET ALLOGRAPHS AND MECHANICAL STUDIES ON PLAIN CARBON AND VANADIUM CONTAINING DUAL PHASE STRUCTURAL STEELS Bolvadin, Hakan Faculty of Engineering Metallurgical Eng.Dept., M.S.Thesis Supervisor: Prof.Dr.Erdoğan Tekin 87 pages. May 1990 ABSTRACT In this study the effect of intercrltical annealing temperature and tempering on the microstructure and mechanical properties of some structural dual phase steels were Investigated. For metal lographic studies optical microscopy, scanning electron microscopy and transmission electron microscopy were used. Mechanical tests including tensile, impact and hardness tests were performed. mStructural steels that have a carbon content between 0.238-0.375? were heat treated at 740°C-770°C for 30 minutes. It was observed that the martensite volume fraction Is greatly Influenced from the Intercrltlcal annealing temperature, It Increases as the Intercrltical annealing temperature Increases. The results of the mechanical tests show that mechanical properties such as hardness, tensile and Impact strength of the specimens are generally affected from the martensite volume fraction. It is also found that tempering improves ductility properties of the specimens.