Enzyme entrapment in polymer coated liposomes
Polimer kaplanmış lipozomlarda enzim tutuklanması
- Tez No: 9683
- Danışmanlar: PROF. DR. VASIF N. HASIRCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Glukoz oksidaz, enzim tutuklama, lipozom, poly(4-vinil piridin), polimer kaplama, Glucose oxidase, enzyme entrapment, liposome, poly(4-vinyl pyridine), polymer coating
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada iki değişik tipte küçük tek hacimli lipozomlar hazırlandı. Bunlardan bir tanesi sadece disetilfosfat içerirken diğeri buna ek olarak fosfatidil kolin ve kolesterol içermektedir. Lipozomlar, mekanik güçlerini ve yarı ömürlerini arttırmak için poli(4- - vinil piridinyum tuzu) polimeri ile kaplandı. Kaplama işlemi negatif yüklü bir fosfolipid olan disetilfosfatın polimerizasyonda kalıp olarak kullanılmasıyla gerçekleştirildi. IR ve UV çalışmalarıyla lipozom yüzeylerinde oluşan polimer kaplamanın aynı monomerin değişik bir tür polimeri olan poli(4-vinil piridin)'den farklı olduğu gösterildi. Kaplama yapılmayan lipozomlarda elektron tarama resimleri elde edilememesine rağmen, kaplama yapılanlarda bu işlemin gerçekleştirilmesi kaplama sonucu oluşan yapının dayanıklılığının arttığını gösterdi. Enzim tutuklanmasında kullanılan glukoz oksidaz enziminin Km ve Vmax değerleri bulundu. Enzim miktarının hasaplanmasındaki deney metodudunda kullanılmak amacıyla E525 değeri saptandı. Deterjan ve organik çözücülerin enzim aktivitesi üzerine etkileri belirlendi. Enzimin lipozomlar içerisinde tutuklanmasından sonra, tutuklanmayan enzimle, lipozomların birbirlerinden ayrılması kolon kromatografisi yoluyla gerçekleştirildi. En zim içeren lipozom hazırlama ortamının % 10-15'nin küçük tek hacimli tanecikler içerisinde tutuklandığı bulundu. Yapılan hesaplamalar sonucu lipozomlarla enzim arasındaetkileşim olduğu saptandı ve bunun doğruluğu kromatografik yolla desteklendi. Glukoz oksidaz içeren lipozomların polimer kaplanması ve Triton X-100 muame- lesiyle ikili lipid tabakanın yapıdan ayrılması gerçekleştirildi. Oluşan son üründe, en zimin karmaşık bir yapı içerisinde varlığı UV ve kromatografik metodlarla gösterildi. Bu yapı içerisindeki enzim, lipozom içinde tutuklanmış olanların %89'u kadar aktivite gösterdi. Böylece, son ürün üc boyutlu bir polimer ağı içerisinde enzim taşıdığı gösterildi.
Özet (Çeviri)
this study, two types of small unilamellar liposomes were prepared. One type consisted of only dicetyl phosphate and the other contained phosphatidyl choline and cholesterol besides dicetyl phosphate. In order to increase the mechanical strength and shelf life of the liposomes, they were coated with the polymer poly(4-vinyl pyridinium diethylene salt). The coating was achieved through the use of the negatively charged phospholipid, dicetyl phos phate, as a template for polymerization. The coat was characterized by IR and UV, and was shown to be different than poly(4-vinyl pyridine), the polymer that normally forms from the same monomer. The scanning electron micrographs obtained indicated the strength of the coated liposomes because S.E.M. was not possible with uncoated liposomes. The enzyme, glucose oxidase, was the enzyme used for encapsulation and its Km and Vmax were determined.An S626 value was established for the assay method used in the quantitation of the enzyme. Effect of sonication, detergents or organic solvents on the enzyme were determined. After the entrapment of the enzyme in liposomes resolution of the unentrapped enzyme from the liposomes was achieved by column chromatography. It was found that about 10-15% of the enzyme in the liposome preparation media could be encapsulated iiiby these small unilamellar vesicles. Calculations indicated the existence of interac tion between liposomes and the enzyme, and this was confirmed in the tests involving chromatography. It was possible to coat the glucose oxidase containing liposomes with the polymer and then to remove the lipid bilayer by a treatment with Triton X-100. Chromatog raphy and UV indicated that the resultant sample contains the enzyme in complex structures. The activity of this enzyme was 89% of the liposomally entrapped ones. Thus, the final product contained enzymes in a three dimensional polymeric net.