Dental implant uygulamalarında hastaların anksiyete ve dental korku durumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of patients anxiety and dental fear in dental implant procedures
  1. Tez No: 968345
  2. Yazar: MUHAMMED ALİ HAMİTOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖRKEM TEKİN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental İmplant, Diş Hekimliği Korku Skalası, Modifiye Diş Hekimliği Anksiyete Skalası, Dental İmplant, Dental Fear Scale, Modified Dental Anxiety Scale
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu çalışmanın temel amacı, rutin dental implant uygulaması planlanan bireylerde gerçekleştirilecek cerrahi müdahalenin, hastaların anksiyete düzeyleri ile dental korku durumları üzerindeki etkilerini analiz etmektir. Materyal ve Metot: Çalışmamızın amacı, implant cerrahisi ile ilişkili korku ve anksiyete düzeylerini değerlendirmektir. Araştırmaya, bölümümüze rutin dental implant uygulaması için müracaat eden toplam 74 hasta dahil edilmiştir. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri kayıt altına alınarak analiz edilmiştir. Dental korku ve anksiyete düzeylerini ölçmek için, MDAS ve DKS kullanılmıştır. Bulgular: Bu çalışmaya dental implant yaptırmak amacıyla bölümümüze başvuran, yaşları 18 ile 72 arasında değişen (ortalama 41, 74 ± 14,9) toplam 74 hasta dahil edilmiştir. Katılımcıların 39'u kadın (%52,7) ve 35' i erkek (%47,3) hastalardan oluşmaktadır. Çalışmaya dahil edilen hastalardan MDAS' in 5 adet anket sorusundan aldıkları en iyi cevaplı soru puan ortalaması 2,51±0,97 ile 1. soruyken, en kötü cevaplı puan ortalaması 1,82±0,99 ile 4. sorudur. Kadın hastaların MDAS 'a verilen yanıtlarının toplam puan üzerinden incelendiğinde 5 ile 20 arasında olmak üzere ortalama puan 10,87±4,17 olarak bulunmuştur. Kadın hastaların DKS 'a verilen yanıtlarının toplam puan üzerinden incelendiğinde 20 ile 94 arasında olmak üzere ortalama puan 45,3±21,3 olarak bulunmuştur. Erkek hastaların MDAS 'a verilen yanıtlarının toplam puan üzerinden incelendiğinde 5 ile 17 arasında olmak üzere ortalama puan 9,31±3,5 olarak bulunmuştur. Erkek hastaların DKS 'a verilen yanıtlarının toplam puan üzerinden incelendiğinde 20 ile 87 arasında olmak üzere ortalama puan 36,3±17,8 olarak bulunmuştur. Sonuç: Kadın katılımcıların DKS puanlarının, erkek katılımcılara kıyasla istatistiksel olarak p0.05 değeri anlamlı bulunmamıştır. Cinsiyetler arasında saptanan dental korku düzeyindeki değişkenliğin, kadın ve erkek bireylerin beyin yapısı ile nörofizyolojik işlevleri arasındaki biyolojik farklılıklardan kaynaklanabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The main objective of this study is to analyse the effects of surgical intervention in individuals scheduled for routine dental implant procedures on their anxiety levels and dental phobia. Materials and Methods: The aim of our study is to determine the levels of fear and anxiety associated with implant surgery. A total of 74 patients who applied to our department for routine dental implant procedures were included in the study. The sociodemographic characteristics of the participants were recorded and analysed. The MDAS and DKS were used to measure dental fear and anxiety levels. Results: This study included 74 individuals, aged between 18 and 72 years (mean age: 41.74 ± 14.9), who applied to our department for dental implant procedures. Of these participants, 39 were female (52.7%) and 35 were male (47.3%). According to the MDAS responses, the highest average score was recorded for the first item (2.51 ± 0.97), whereas the lowest was noted for the fourth item (1.82 ± 0.99). Among female participants, total MDAS scores ranged from 5 to 20, with a mean of 10.87 ± 4.17. In terms of the Dental Fear Scale (DFS), total scores for female participants varied between 20 and 94, yielding a mean score of 45.3 ± 21.3. For male participants, total MDAS scores ranged from 5 to 17, with a mean value of 9.31 ± 3.5, whereas DFS scores varied between 20 and 87, with an average score of 36.3 ± 17.8. Conclusion: The DFS scores of female participants were found to be statistically significant compared to male participants with a p0.05 value. The variability in dental fear levels observed between genders is thought to stem from biological differences in brain structure and neurophysiological functions between female and male individuals.