Nanoyapılı süperhidrofobik materyal kaplı tüplerin hematolojik ve biyokimyasal parametrelere etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of nanostructured superhydrophobic material-coated tubes on hematological and biochemical parameters
  1. Tez No: 968594
  2. Yazar: TÜRKAN SUNGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM KARAKÜKCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hemoliz, LC-MS/MS, Pıhtı, Preanalitik, Süperhidrofobik, Clot, Hemolysis, LC-MS/MS, Pre-analytical, Superhydrophobic
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Tıp) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
NANOYAPILI SÜPERHİDROFOBİK MATERYAL KAPLI TÜPLERİN HEMATOLOJİK VE BİYOKİMYASAL PARAMETRELERE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Türkan SUNGUN Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Temmuz 2025 Danışman: Prof. Dr. Çiğdem KARAKÜKCÜ ÖZET Klinik laboratuvar testlerinin doğruluğu, hastalık tanı ve tedavisinde hayati öneme sahiptir. Ancak preanalitik aşamadaki hemoliz ve pıhtılaşma örnek reddini artırabilmekte ve test sonuçlarının güvenilirliğini olumsuz etkileyebilmektedir. Ayrıca intravenöz (IV) kateterlerde ilaçların yüzeye adsorpsiyonu, kandaki gerçek dışı ilaç düzeylerine neden olarak tedavi takibinde hatalara yol açabilmektedir. Nanoyapılı süperhidrofobik kaplamalar, düşük yüzey enerjileri sayesinde kan hücreleri ve proteinlerin yüzeyle etkileşimini azaltarak hemoliz ve pıhtı oluşumunu engelleme potansiyeliyle tıbbi cihazlarda kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışma, süperhidrofobik kaplama uygulanmış kan tüplerinin hemoliz ve pıhtılaşma üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi ve süperhidrofobik kaplamanın, IV kateterlerden yapılan kan ilaç düzeyi ölçümlerinde ilaç adsorpsiyonunu azaltıcı bir etki gösterip göstermediğini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda, 8 sağlıklı gönüllüden alınan kan örnekleri kullanılarak, kaplamalı ve kaplamasız tüplerde hematolojik, biyokimyasal (0., 24., 48., 72., 96. saatler) ve koagülasyon (0., 6., 12. saatler) analizleri gerçekleştirildi. Platelet faktör-4 (PF-4) ve 2,3-Bifosfogliserat (2,3-BPG) ELISA yöntemi ile ölçüldü. Ayrıca, kateterlerde vankomisin, teikoplanin, takrolimus ve siklosporin adsorpsiyonunu değerlendirmek için ilaç düzeyleri sıvı kromatografi tandem kütle spektrometresi (LC-MS/MS) yöntemi ile ölçüldü. İstatistiksel analizlerde parametrik ve nonparametrik testler uygulandı. Sonuçlar, hematolojik parametrelerden hematokrit (HCT), lenfosit (LYMPH), nötrofil (NEUT) ve beyaz kan hücresi (WBC) sayılarının süperhidrofobik kaplamalı tüplerde daha stabil kaldığını gösterdi. Trombosit (PLT) ve ilgili parametrelerde ise kaplamanın stabilite üzerine anlamlı etkisi bulunmadı. Koagülasyon testlerinde anlamlı fark gözlenmezken, biyokimyasal analizlerde laktat dehidrogenaz (LDH) ve hemoliz indeksinin kaplı tüplerde yüksek olmasının nedeni olarak kaplı tüplerde pıhtılaşmanın tam olmaması nedeniyle santrifüjle hücresel ayrımın tam gerçekleşmemesi düşünüldü. PF-4 ve 2,3-BPG düzeylerinde iki tüp arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Kateter bazlı ilaç adsorpsiyon analizlerinde, kaplı kateterlerde siklosporin A ve takrolimus düzeyleri 24.saatte terapötik aralığın üstünde bulunurken, vankomisin terapötik aralığın altında ve teikoplanin ise terapötik aralığın üst sınırında bulundu. Sonuç olarak, süperhidrofobik kaplamaların bazı hematolojik parametrelerin stabilitesini artırdığı; ancak hemoliz, koagülasyon ve ilaç adsorpsiyonu açısından dikkatle değerlendirilmesi gerektiği ortaya kondu.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE EFFECT OF NANOSTRUCTURED SUPERHYDROPHOBIC MATERIAL-COATED TUBES ON HEMATOLOGICAL AND BIOCHEMICAL PARAMETERS Türkan SUNGUN Erciyes University, Institute of Health Sciences Department of Medical Biochemistry Master's Thesis, July 2025 Advisor: Prof. Çiğdem KARAKÜKCÜ ABSTRACT The accuracy of clinical laboratory tests is of vital importance in the diagnosis and treatment of diseases. However, hemolysis and clot formation during the pre-analytical phase may increase sample rejection and negatively affect the reliability of test results. In addition, drug adsorption onto the surface of intravenous (IV) catheters can lead to false blood drug levels, causing errors in therapeutic monitoring. Nanostructured superhydrophobic coatings, owing to their low surface energy, have been introduced into medical devices with the potential to reduce the interaction of blood cells and proteins with surfaces, thereby preventing hemolysis and clot formation. This study aimed to evaluate the effects of superhydrophobic coating applied to blood collection tubes on hemolysis and coagulation, and to investigate whether superhydrophobic coating has a reducing effect on drug adsorption in blood drug level measurements performed from intravenous catheters. For this purpose, blood samples from eight healthy volunteers were analyzed in coated and uncoated tubes. Hematological and biochemical parameters were assessed at 0, 24, 48, 72, and 96 hours, and coagulation parameters at 0, 6, and 12 hours. Platelet factor-4 (PF-4) and 2,3-bisphosphoglycerate (2,3-BPG) were measured using the ELISA method. Furthermore, drug levels of vancomycin, teicoplanin, tacrolimus, and cyclosporine were determined by liquid chromatography–tandem mass spectrometry (LC-MS/MS) to evaluate catheter-based drug adsorption. Parametric and non-parametric statistical tests were applied in the analyses. The results showed that hematocrit (HCT), lymphocyte (LYMPH), neutrophil (NEUT), and white blood cell (WBC) counts remained more stable in superhydrophobic-coated tubes. No significant effect of the coating was observed on platelet (PLT) and related parameters. While no significant differences were found in coagulation tests, higher lactate dehydrogenase (LDH) and hemolysis index values in coated tubes were attributed to incomplete clotting, which may have led to insufficient cellular separation during centrifugation. No statistically significant differences were found between the two tube types in PF-4 and 2,3-BPG levels. In catheter-based drug adsorption analyses, cyclosporine A and tacrolimus levels in coated catheters were above the therapeutic range at 24 hours, vancomycin levels were below the therapeutic range, and teicoplanin levels were at the upper limit of the therapeutic range. In conclusion, superhydrophobic coatings were found to improve the stability of certain hematological parameters; however, they should be carefully evaluated in terms of hemolysis, coagulation, and drug adsorption.