Kurumsal sürdürülebilirlik raporlarında sosyal sorumluluk çalışmaları: Enerji sektörü üzerine bir uygulama
Social responsibility studies in corporate sustainability reports: An application on the energy sector
- Tez No: 968593
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BAŞARIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS), Enerji Sektörü, Çevresel Sürdürülebilirlik, Paydaş Katılımı, Sustainability, Corporate Social Responsibility (CSR), Energy Sector, Environmental Sustainability, Stakeholder Engagement
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu çalışma, enerji sektöründe faaliyet gösteren Eni (Enipower), Gazprom, Lukoil, Total Energies ve Tüpraş gibi önde gelen şirketlerin kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) ve sürdürülebilirlik alanındaki uygulamalarını inceleyerek bu şirketlerin sosyal, çevresel ve ekonomik sorumluluklarını nasıl ele aldıklarını ve paydaşlarıyla hangi yöntemlerle iletişim kurduklarını karşılaştırmalı bir bakış açısıyla analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışma, söz konusu şirketlerin yayımladıkları kurumsal ve sürdürülebilirlik raporlarına dayalı olarak, sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik inisiyatiflerinden ekonomik kalkınmaya ve paydaş katılımına kadar geniş bir yelpazede yer alan faaliyetlerini irdelemektedir. Söz konusu şirketlerin iklim değişikliğiyle mücadele, yenilenebilir enerjiye geçiş, toplumsal yatırım ve sorumlu yönetim gibi uygulamaları sadece hissedarlar ve müşteriler için değil, aynı zamanda gelecek nesiller ve dünya ekosistemi açısından da büyük önem arz etmektedir. Bu çalışma, incelenen şirketlerin pratiklerini değerlendirerek, enerji sektöründe KSS'nin ve sürdürülebilirlik raporlamasının gelişimine katkı sağlayacak öneriler sunmaktadır. Elde edilen bulgular, karşılaştırmalı analiz yöntemiyle değerlendirilmiş; böylece şirketler arasında benzerlikler ve farklılıklar tematik başlıklar altında ortaya konmuştur. Çalışma sonucunda, enerji sektöründe KSS uygulamalarının giderek daha sistematik bir şekilde kurumsal stratejilere entegre edildiği, şirketlerin sosyal, çevresel ve ekonomik boyutlarda çok boyutlu çalışmalar yürüttüğü görülmüştür. Sosyal sorumluluk projelerinin yerel kalkınmaya, çevresel sürdürülebilirlik inisiyatiflerinin ise iklim ve kaynak yönetimine önemli katkılar sağladığı anlaşılmıştır. Bununla birlikte raporlama ve paydaş iletişiminde şeffaflık düzeyinin artması, karbon nötrlüğü hedeflerinde yenilikçi teknolojilere yatırım yapılması ve paydaşlarla daha fazla ortak proje geliştirilmesi şirketlerin gelecekteki stratejik öncelikleri arasında yer almalıdır. Bu çalışma, enerji sektöründe KSS ve sürdürülebilirlik odaklı politikalara ışık tutarak daha sorumlu ve ekolojik dengeyi gözeten uygulamaların yaygınlaşmasına katkı sunmayı hedeflemiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the corporate social responsibility (CSR) and sustainability practices of leading companies operating in the energy sector, such as Eni (Enipower), Gazprom, Lukoil, Total Energies, and Tüpraş, and to compare how these companies address their social, environmental, and economic responsibilities and communicate with their stakeholders. The study examines the activities of these companies across a wide range of areas, from social and environmental sustainability initiatives to economic development and stakeholder engagement, based on the corporate and sustainability reports they have published. The practices of these companies, such as combating climate change, transitioning to renewable energy, social investment, and responsible management, are of great importance not only for shareholders and customers but also for future generations and the global ecosystem. This study evaluates the practices of the companies under review and offers recommendations that will contribute to the development of CSR and sustainability reporting in the energy sector.The findings were evaluated using a comparative analysis method, thereby highlighting similarities and differences between companies under thematic headings. The study revealed that CSR practices in the energy sector are increasingly being integrated into corporate strategies in a systematic manner, with companies conducting multidimensional work in social, environmental, and economic dimensions. It was understood that social responsibility projects contribute significantly to local development, while environmental sustainability initiatives contribute significantly to climate and resource management. However, increasing transparency in reporting and stakeholder communication, investing in innovative technologies to achieve carbon neutrality goals, and developing more joint projects with stakeholders should be among companies' future strategic priorities. This study aims to shed light on CSR and sustainability-focused policies in the energy sector and contribute to the widespread adoption of more responsible and ecologically balanced practices.