Kapalı TV sisteminin fotometrik parametrelerini esnek değiştirebilen görüntü işleme sistemi
An Image processing system which can change flexibly the photometric parameters of closed TV system
  1. Tez No: 96861
  2. Yazar: CEMAL ÇAKIROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÇİNGIZ EFENDİYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gamma correction, cosine transform, pixelization
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
KAPALI TV SİSTEMİNİN FOTOMETRİK PARAMETRELERİNİ ESNEK DEĞİŞTİREBİLEN GÖRÜNTÜ İŞLEME SİSTEMİ ÖZET Bu çalışma, görüntüler üzerinde çeşitli işlemlerin, sayısal ortamda mikroişlemci (bilgisayar) ile yapıldığı bir projedir. Çalışma iki ayrı kısma ayrılabilir. Çalışmanın ilk kısmında, görüntülerin bazı detaylarının diğerlerinden daha fazla görünmesi istendiğinde uygulanan gama korrektör işlemi üzerinde durulmuştur. Günümüzde gama korrektör işlemini gerçekleştiren bir çok bilgisayar yazılımı vardır. Ancak bu programlar tek işlevli gama korrektör mantığını kullandığı için görüntü üzerinde düzeltme işlemi yapılırken, hiçbir düzeltmenin yapılması istenmediği, yani çok net olarak ayrılabilen detayları da etkileyip bazı daha önceden görünen detayları yok bozmaktadır. Bu işlem bir çok görüntü için, tatminkar bir sonuç ortaya çıkarabilir. Ancak uygulamada öyle görüntüler vardır ki, bu görüntülerde sadece görünmeyen detayların daha detaylı hale gelmesi sağlanmalıdır. Çalışmanın ilk kısmında kullanıcıya istenen renk seviyeleri aralığında istenen değişimi yapmasını sağlayan çok işlevli ama korrektör işlemini gerçekleştiren program mantığı ve yazılımı üzerinde durulmuştur. İkinci kısımda ise, değişik görüntüler üzerinde işlemler yaparak, bu görüntülerin hangi özelliklere sahip olduğunu anlamak için çalışmalar yapılmıştır. Çeşitli görüntülerde, yapılan bu işlemlerin ne sonuç verdiği gözlemlenerek, bu görüntüler hakkında istatistiksel bir takım veriler elde edilmesi amaçlanmıştır. (Frekans tayfı, bit/piksel oranı v.b ) Bunlar, görüntüye diskret kosinüs ve ters diskret kosinüs dönüşümü uygulanması, görüntüyü piksel bloklarına ayırma ve görüntünün bit/piksel oranının değiştirilmesi gibi işlemler olarak sıralanabilir. Program, Windows işletim sistemi altında çalışan ve bu işletim sisteminin yüksek görüntü çözünürlüğü ve 32 bit desteğini kullanan Borland Delphi programlama dili ile yazılmıştır. Anahtar Kelimeler : Gama korrektör, kosinüs dönüşümü, piksel bloklarına ayırma
Özet (Çeviri)
II AN IMAGE PROCESSING SYSTEM WHICH CAN FLEXIBLY CHANGE PHOTOMETRIC PARAMETERS OF A CLOSED TV SYSTEM ABSTRACT This thesis covers some computer and micrprocessor based digital image processing applications and can be divided in to two parts: Gamma correction and obtaining image properties. In the first part, gamma correction process is implemented. It is particularly employed when some details of image is more important than the other. In today's world, several software packages exist for gamma correction. They, however, utilize uni-functional gamma correction scheme. So, during the process, details that are already visible, no correction is desired for those, are also treated and demolished. This method can be usually accepted, but for specific images when our aim is to make clear only unvisible details another method should be used. This method contains multi-functional gamma correction that offers the opportunity to define the color range which the correction is done in this range only. In the second part, obtaining the properties of images is considered. Observing results of different methods on several images, getting statistical data about these images is aimed. Frequency spectrum and amount of information in an image (bits per pixel ratio) are two examples of these properties. Discrete cosine transform, invers discrete cosine transform, pixelization and change of bits per pixel ratio are among employed methods. Implementation is done under Windows operation system with Delphi programming language offering high resolution and 32-bit programming.