Ortaöğretim kurumlarında okuyan öğrencilerde dijital oyun bağımlılık düzeyleri, internet bağımlılık düzeyleri ile bağlanma stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between digital game addiction levels, internet addiction levels and attachment styles in secondary education institutions students
  1. Tez No: 968717
  2. Yazar: GÜLNUR AYŞE ER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT AKCANBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital oyun bağımlılığı, internet bağımlılığı, bağlanma, Digital game addiction, internet addiction, attachment
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Ortaöğretim Kurumlarında Okuyan Öğrencilerde Dijital Oyun Bağımlılık Düzeyleri, İnternet Bağımlılık Düzeyleri ile Bağlanma Stilleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Bu araştırmanın amacı, ortaöğretim kurumlarında okuyan öğrencilerde, dijital oyun bağımlılık düzeyleri, internet bağımlılık düzeyleri ile bağlanma stilleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Ayrıca belirlenen sosyo-demografik özelliklere göre, dijital oyun bağımlılık düzeyleri, internet bağımlılık düzeyleri ile bağlanma stillerinin farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya çıkarmak da diğer bir amaçtır. Araştırma evreni, Sakarya'da Ortaöğretim kurumunda öğrenim gören, 210 öğrenciden oluşmaktadır. Çalışmada veri aracı olarak;“Dijital Oyun Bağımlılığı”,“İnternet Bağımlılığı Ölçeği”,“Yiye (Yakın İlişkide Yaşantılar Envanteri)”kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde, SPPS 26 paket programı kullanılmış, Student-T Testi, Anova ve Spearman Korelasyon Analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda; kaygılı ve kaçıngan bağlanma stilleri ile dijital oyun bağımlılığı ve kaygılı bağlanma stili ile internet bağımlılığı arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Diğer taraftan kaçıngan bağlanma ile internet bağımlılığı alt boyutu olan kontrol kaybı arasında da bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada, ortaöğretim kurumlarında okuyan öğrencilerde dijital oyun bağımlılığı ile internet bağımlılığı düzeyleri ile bağlanma stillerinin cinsiyete göre, dijital oyun bağımlılığı, bağlanma alt boyutları olan kaygılı ve kaçıngan bağlanma stili alanında; sınıf değişkenine göre, dijital oyun bağımlılığı, bağlanma alt boyutları olan kaygılı ve kaçıngan bağlanma stili ve internet bağımlılığı alanında; günlük internete girme süresine göre, dijital oyun bağımlılığı ve internet bağımlılığı alanında; dijital oyunlarda geçirilen süreye göre, dijital oyun bağımlılığı, bağlanma alt boyutları olan kaygılı ve kaçıngan bağlanma stili ve internet bağımlılığında farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların yaşlarına göre, anne-baba eğitim durumlarına göre, internete girme süresine göre, bağlanma alt boyutu olan kaygılı ve kaçıngan bağlanma stiline göre ise önemli farklılıkların var olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Relationship Between Digital Game Addiction Levels, Internet Addiction Levels and Attachment Styles in Secondary Education Institutions Students The aim of this study is to examine the relationship between digital game addiction levels, internet addiction levels and attachment styles in secondary education students. In addition, it is another goal to reveal whether digital game addiction levels, internet addiction levels and attachment styles differ according to the determined socio-demographic characteristics. The population of the research consists of 210 students studying at a secondary education institution in Sakarya. As a data tool in the study;“Digital Game Addiction”,“Internet Addiction Scale”,“Eat (Experiences in Close Relationship Inventory)”were used. In the analysis of the data, SPPS 26 package program was used, Student-T Test, Anova and Spearman Correlation Analysis were performed. As a result of the research; A significant relationship was found between anxiety and avoidance attachment styles and digital game addiction and anxious attachment style and internet addiction. On the other hand, it was found that there is a relationship between avoidant attachment and loss of control, which is the sub-dimension of internet addiction. In the study, the levels of digital game addiction and internet addiction and attachment styles in secondary education students according to gender, in the field of digital game addiction, anxious and avoidant attachment style, which are sub-dimensions of attachment; According to the class variable, in the field of digital game addiction, anxious and avoidant attachment style and internet addiction; According to the daily internet access time, in the field of digital game addiction and internet addiction; According to the time spent in digital games, differences were found in digital game addiction, anxious and avoidant attachment style, which are sub-dimensions of attachment, and internet addiction. It was concluded that there were no significant differences according to the age of the participants, the educational status of the parents, the duration of using the Internet, and the anxious and avoidant attachment style, which is the attachment sub-dimension.