Burdur merkez ve köyleri geleneksel düz dokumalarında bereket motiflerinin sembolik çözümlemeleri
Symbolic analysis of motifs of abundance in traditional flat weaves from Burdur centre and its villages
  1. Tez No: 968891
  2. Yazar: GÜLTEN ÇALIŞKAN PALA
  3. Danışmanlar: PROF. NAİLE RENGİN OYMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Bezayağı dokuma, El dokumacılığı, El dokumaları, Kirkitli dokumalar, Zili dokuma, Plain weave, Hand weaving, Handwovens, Kirkitli weaving, Zili weaving
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
Özet
Düz dokuma geleneği, kullanıldıkça biçimlenen ve toplumsal deneyimlerle zenginleşen bir kültür aktarımı biçimidir. Bu süreçte bireyler, gözlemlerini, yaşam deneyimlerini ve duygu dünyalarını motifler aracılığıyla yansıtarak, bu görsel ögeleri birer anlatım aracı haline getirmiştir. İnsan, bitki, hayvan, eşya ve yaşamla ilişkili pek çok unsur motiflerde sembolleştirilmiş; bu sayede dokumalar aynı zamanda birer kültürel metin işlevi görmüştür. Bereket temalı motifler, yalnızca dokuma yüzeyine uygulanış biçimiyle değil, aynı zamanda dokumanın kullanım alanlarına göre de değişkenlik göstermektedir. Örneğin, koçboynuzu motifi, zili veya kilim tekniğiyle evlilik dokumalarında yer alırken eril güç sembolü olarak kullanılır. Hayat ağacı motifi ise zili ya da sumak tekniğiyle dokunarak soyun devamlılığını, nesiller arası bağ ve bolluğu temsil eder. Motiflerin gelecekte yaşatılabilmesi için sadece biçimsel olarak değil, anlamsal bütünlük içinde korunması büyük önem taşır. Zira bir motifin yaşaması, yalnızca tekrar edilmesiyle değil; ne anlama geldiğinin bilinmesi, aktarılması ve çağdaş bağlamlarda yeniden yorumlanmasıyla mümkündür. Göstergebilim, özellikle kültürel nesnelerin ve görsel unsurların taşıdığı anlamları çözümlemeye yönelik yöntemsel bir bakış açısı sunar. Motiflerin yalnızca estetik figürler değil, aynı zamanda anlam üreten ve kültürel değerleri aktaran göstergeler olduğu kabul edilir. Tezin amacı, Burdur merkez ve köylerinde üretilmiş geleneksel düz dokuma örnekleri üzerinde yer alan bereket temalı motiflerin göstergebilimsel bir yaklaşımla çözümlemelerini yapmak ve bu dokumalar üzerinden bölgenin kültürel kimliğine dair veriler sunarak geleneksel sanatlar alanında akademik bir katkı sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
The tradition of plain weaving is a form of cultural transmission that takes shape through use and is enriched by social experiences. In this process, individuals have reflected their observations, life experiences and emotional worlds through motifs, turning these visual elements into a means of expression. Many elements related to humans, plants, animals, objects and life have been symbolised in motifs; thus, weavings have also served as cultural texts. Motifs with themes of fertility vary not only in how they are applied to the woven surface, but also according to the areas of use of the weaving. For example, the ram's horn motif is used as a symbol of masculine power in wedding textiles, woven using the zili or kilim technique. The tree of life motif, woven using the zili or sumak technique, represents the continuity of the family line, intergenerational bonds, and abundance. For motifs to be preserved in the future, it is crucial that they are protected not only in their formal aspects but also in their semantic integrity. For a motif to survive, it is not enough for it to be repeated; its meaning must be understood, transmitted, and reinterpreted in contemporary contexts. Semiotics offers a methodological perspective for analysing the meanings conveyed by cultural objects and visual elements. Motifs are accepted as not only aesthetic figures but also as signs that produce meaning and convey cultural values. The aim of this thesis is to analyse the fertility-themed motifs found on traditional plain weaving examples produced in Burdur city centre and villages using a semiotic approach and to make an academic contribution to the field of traditional arts by presenting data on the cultural identity of the region through these weavings.