Wistar albino sıçanlarda 4-nonilfenol maruziyetinin böbrek üzerindeki geç dönem etkileri ve krosinin koruyucu rolü
Late-stage effects of 4-nonylphenol exposure on the kidneys of wistar albino rats and the protective role of crocin
- Tez No: 968977
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METE KEÇECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Böbrek, Crocus sativus L., Nonilfenol, Oksidatif stres, İnflamasyon, Kidney, Crocus sativus L., Nonylphenol, Oxidative stress, Inflammation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Nonilfenol ve metabolitleri güçlü biyolojik ve çevresel toksisiteye sahip bileşiklerdir. Krosin, safrandan elde edilen ve aktioksidan, antiinflamatuvar özellikler atfedilen doğal bir karetenoiddir. Çalışmamız NP maruziyetinin geç dönemde böbrek histopatolojisi üzerine etkisi ile krosinin koruyucu etkisini göstermeyi amaçlamıştır. Çalışmamızda 8-12 haftalık 32 adet Wistar Albino dişi sıçan kullanılmıştır. 20 gün süreyle kontrol grubuna (KON) mısır yağı (nonilfenol çözücüsü) 90 mg intraperitoneal (ip) olarak verilmiştir. Krosin grubuna (KRS) 50 mg Serum fizyolojik (SF) içinde çözünmüş krosin ip verilmiştir. Nonilfenol grubuna (NP) 100 mg nonilfenol ip olarak verilmiştir. Krosin+Nonilfenol grubuna (KRS+NP) 100 mg nonilfenol ve 50 mg SF ile çözünmüş krosin İp verilmiştir. Deneklerden alınan sağ böbrekler H&E, Masson Trikrom, PAS boyamaları yapılarak böbrek morfolojisi incelenmiştir. Histolojik olarak piknotik çekirdek, hücresel debris ve fırçamsı kenar kaybı değerlendirilmiştir. Histomorfometrik olarak glomerül çapı ve Malpighi cisimciği çapı ayrı ayrı ölçülmüş ve ortalamaları alınmıştır. Krosinin anti-inflamatuvar etkisini değerlendirmek amacıyla immunohistokimyasal olarak TNF-α, IL-6, NFκ-B ve okludin protein düzeyleri çalışılmış, apoptozu değerlendirmek amacı ile Cas-3 çalışılmıştır. Deneklerden alınan sol böbreklerden ELISA yöntemi ile oksidatif stresi belirlemek amacıyla SOD, GPx ve MDA düzeyi ölçülmüştür. Alınan kan serumlarından böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesi amacıyla biyokimyasal olarak üre, kan üre azotu(BUN), kreatinin düzeyleri çalışılmıştır. Çalışmamız sonucunda nonilfenolün böbrekte geç dönemde oksidatif strese bağlı olarak hasara neden olduğu, krosin tedavisinin anti-inflamatuvar, anti-apoptotik ve antioksidan etkisi ile böbrekteki hasara karşı koruyucu etki gösterdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nonylphenol and its metabolites are compounds with strong biological and environmental toxicity. Crocin is a natural carotenoid derived from saffron and attributed to its antioxidant, anti-inflammatory properties. Our study aimed to demonstrate the protective effect of crosin on the effect of NP exposure on kidney histopathology in the late period. In our study, 32 female Wistar albino rats aged 8 to 12 weeks were used. The control group received intraperitoneally 90 mg corn oil for a period of 20 days. The crocin group received 50 mg of crocin dissolved in physiological saline solution (SF), administered intraperitoneally. The nonylphenol group received 100 mg of nonylphenol intraperitonelly. The crocin+nonylphenol group received 100 mg of nonylphenol and crocin dissolved in 50 mg of SF, administered intraperitonelly. The right kidneys obtained from the subjects were examined for renal morphology using Hematoxylin-Eozin, Masson Trichrome and Periodic acid-Schiff staining. Histologically, pycnotic nuclei, cellular debris and loss of the brush border were evaluated. Histomorphometricly, glomeruli diameter and malpighian body diameter were measured separately and averaged. In order to evaluate the anti-inflammatory effect of crocin, TNF-α, IL-6, NFκ-B and occludin protein levels were studied immunohistochemically, and Cas-3 was studied to evaluate apoptosis. SOD, GPx and MDA levels were measured in the left kidneys of the subjects by ELISA method to determine oxidative stress. In order to evaluate the kidney functions, biochemical urea, BUN and creatinine levels were studied from the blood serum samples. As a result of our study, it was observed that nonylphenol causes damage to the kidneys in the late-stage due to oxidative stress, while crocin treatment exhibited a protective effect against kidney damage through its anti-inflammatory, anti-apoptotic and antioxidant properties.