Orta Karadeniz'de karides (Palaemon elegans rathke, 1837)'in larval gelişimi ve büyüme özellikleri üzerine bir araştırma
A Study on the development and the growth characters of shrimp (palaemon elegans rathke, 1837) larvae in the middle black sea area
- Tez No: 96901
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN ARAL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
 - Anahtar Kelimeler: Palaemon elegans, Karides yumurtası, Karides larvası, Larval gelişim, Larva beslemesi, Palaemon elegans, Shrimp egg, Shrimp larvae, Larvae growth, Larvae feeding
 - Yıl: 2000
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 48
Özet
ORTA KARADENİZ'DE KARİDES (Palaemon elegans Rathke, 1837/İN LARVAL GELİŞİMİ VE BÜYÜME ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÖZET Bu çalışmada, Orta Karadeniz'de bulunan karides (Palaemon elegans Rathke,1837)'in üreme larva gelişimi ile büyüme ve yaşama oranları incelenmiştir. Sinop ili Akliman Bölgesinden yakalanan, ortalama canlı ağırlığı 0.887±0.062 g ve ortalama total boyu 4.213±0.102 cm olan 15 adet yumurtalı P. elegans akvaryuma konulmuştur. Yavrulamadan sonra 200 adet larva üzerinde, larvaların yaşama oram ile büyüme özellikleri incelenmiştir. Artemia nauplii ile beslenen Palaemon elegans larvaları 20°C'de ve %ol8 tuzluluktaki deniz suyunda 30 gün içerisinde postlarval safhaya ulaşmışlardır. Bu safhada larvaların yaşama oram ve ortalama rostrumlu total boyu sırası ile % 100 ve 7.499±0.201 mm olarak tespit edilmiştir. Larvalar postlarval safhaya %59 yaşama oram ile ulaşmışlardır. Ortalama ağırlıkları 1,450±0,058 g ve ortalama total boylan 4.600±0.450 cm olan 20 adet Yumurtalı Palaemon elegans üzerinde yapılan incelemede, yumurta sayısının ortalama 183Ü433 adet ve yumurta çaplarının ortalama 0.520±0.040 mm olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI A STUDY ON THE DEVELOPMENT AND THE GROWTH CHARACTERS OF SHRİMP (Palaemon elegans Rathke, 1837) LARVAE ÎN THE MİDDLE BLACK SEA AREA ABSTRACT In this study, reproduction, larval development, growth and survival rate of shrimp (Palaemon elegans Rathke, 1837) in The Middle Black Sea were investigated. 15 gravid female P. elegans having an average live weight of 0.887±0.062 g and an average total length of 4.212±0.102 cm were collected from Sinop, Akliman area and stocked into aquarium. After hatching, the survival rate and larval development of 200 larvae were investigated. Palaemon elegans larvae fed by Artemia nauplii and kept in 20°C sea water temperature and 18%o sea water salinity reached to postlarvae stage in 30 days. İn this stage, the survival rate and the average total lengh were 100% and 7.499±0.201mm respectively. Larvaes reached to postlarvae stage 59% survival rate. 20 gravid female having an average weight of 1.450±0.058 g and an average total lenght of 4.600±0.450 cm. P. elegans were investigated in terms of total fecundity and egg size. The total fecundity was 1831±433 and the mean egg diamer was 0.520±0.040 mm.