Üniversite öğrencilerinin boyun eğici davranışı ile sosyal anksiyete ve yalnızlık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The analysis of the relationship between submissive behaviours and social anxiety and loneliness level of college students
  1. Tez No: 587769
  2. Yazar: MERVE EREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VESİLE OKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Boyun Eğici Davranış, Sosyal Anksiyete, Yalnızlık, Üniversite Öğrencileri, Submissive Behaviour, Social Anxiety, Loneliness, College Students
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırma üniversite öğrencilerinin boyun eğici davranışlarını, sosyal anksiyete ve yalnızlık düzeylerini incelemeyi amaçlamıştır. Çalışmada öğrencilerin boyun eğici davranışlarının cinsiyet, sınıf düzeyi, akademik ortalama, duygusal ilişki, dost sahibi olma, algılanan ekonomik düzey ve kardeş sayısı değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediği araştırılmıştır. Ayrıca, boyun eğici davranış, sosyal anksiyete ve yalnızlık düzeyleri arasındaki ilişkiler de incelenmiştir. Araştırma grubu, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde farklı bölümlerde öğrenim görmekte olan ve rastgele seçilmiş olan 333 kadın ve 148 erkek olmak üzere toplam 481 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Verilerin toplanmasında“Kişisel Bilgi Formu”ile“Boyun Eğici Davranışlar Ölçeği”,“Liebowitz Sosyal Anksiyete Ölçeği”ve“UCLA Yalnızlık Ölçeği”uygulanmıştır. Veri analizi için Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı Tekniği, Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi, Bağımsız Grup t testi teknikleri, Kruskal Wallis H testi, Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre öğrencilerin boyun eğici davranış puanı ile yalnızlık düzeyi puanları ve sosyal korku puanları arasında pozitif yönde düşük düzeyde bir ilişki, boyun eğici davranış puanları ile sosyal kaçınma puanları arasında pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki görülmüştür. Sosyal kaçınma, cinsiyet, yalnızlık ve ilişki durumunun boyun eğici davranışları anlamlı düzeyde yordadığı tespit edilmiştir. Sosyal korku ve yakın arkadaş olma değişkenlerinin boyun eğici davranışta önemli bir etkisinin olmadığı gözlenmiştir. Ayrıca bazı sosyo-demografik değişkenlere göre boyun eğici davranışlar farklılaşmıştır. Sonuçlar, kuramsal çerçevede yapılan çalışmalar göz önünde bulundurularak tartışılmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda araştırmacılara ve psikolojik danışmanlara daha sonra yapılacak çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the submissive behaviours, social anxiety and loneliness level of college students. In this study, it was examined whether the submissive behaviours of the students differ according to the gender, class level, gpa, emotional relations, having friends, perceived economic status and number of siblings. The research group consists of 481 college students including 333 women and 148 men chosen randomly from students who studied in Karadeniz Technical University from different departments.“Personal Information Form”with“Submissive Behaviours Scale”,“Liebowitz Social Anxiety Scale”and“UCLA Loneliness Scale”were applied in the research. Pearson Product-Moment Correlation Coefficient Technique, Multiple Linear Regression Analysis, Independent Group T-Tests, Kruskall Wallis H Test and Mann Whitney U Test were used for data analysis. According to the results of the research, it's seen that there is a weak positive correlation between the submissive behaviour scores and social anxiety scores, and a moderate positive correlation between submissive behaviour scores and social avoidance scores. It was determined that social avoidance, gender, loneliness and relationship status predicted the submissive behaviours in a significant level. On the other hand, it was seen that the variants of social anxiety and close friend relationships don't have a significant effect on submissive behaviours. In addition, significant differences between submissive behaviours and sociodemographic variants were detected. The results were discussed by taking the theoretical works in to consideration. In accordance with these results, researchers and psychological counselor were given advices for the further studies.