Rus oryantalistlerin Kur'an araştırmaları (Ignatiy Yulianoviç Kraçkovskiy örneği)
Research on the Qur'an by Russian orientalists (the example of Ignati Yulianovich Krachkovskii)
- Tez No: 969059
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN GÜVEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Rus, Oryantalizm, İgnatiy Yulianoviç Kraçkovskiy, Kur'ân, Tercüme, Russian, Orientalism, Ignaty Krachkovsky, Quran, Translation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma,“Rus Oryantalistlerin Kur'ân Araştırmaları (İgnatiy Yulianoviç Kraçkovskiy Örneği)”ile ilgilidir. Çalışmanın birinci bölümünde, Rus oryantalizminin kısa tarihsel arka planı ve Rus oryantalistlerin Kur'ân-ı Kerim'e yönelik yaklaşımları genel bir çerçevede değerlendirilmiştir. Çarlık dönemi Rusya'sında Kur'ân üzerine yapılan çalışmaların ortaya çıkış nedenleri açıklanmış; Sovyetler Birliği döneminde bu çalışmaların durumu incelenmiş ve Perestroyka sonrası Rusya Federasyonu dönemde Kur'ân tercümelerindeki artışın sebepleri analiz edilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde ise Kraçkovskiy'nin Kur'ân ile ilgili çalışmaları ve özellikle Kur'ân-ı Kerim tercümesine yönelik katkıları ayrıntılı bir biçimde ele alınmıştır. Kraçkovskiy'nin Rusça Kur'ân tercümesi, ayet bazında incelenmiş ve diğer Rusça Kur'ân tercümeleriyle karşılaştırılarak anlam ve yöntem açısından farklılıkları ortaya konulmuştur. Ayrıca, Kraçkovskiy'den önceki ve sonraki Rusça Kur'ân tercümelerinin karakteristik özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Kraçkovskiy'nin tercümesinin, akademik çalışma olup, lafzî unsurlara büyük önem veren bir çalışma olduğu görülmektedir. Bu tercümenin, hem Rusya'daki hem de uluslararası düzeydeki Rusça Kur'ân tercümelerine önemli bir etki bıraktığı açıktır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on“Quranic Studies by Russian Orientalists (The Case of Ignaty Julianovich Krachkovsky).”In the first section, the historical background of Russian Orientalism and the approaches of Russian Orientalists to the Quran are evaluated within a general framework. The reasons for the emergence of Quranic studies in Tsarist Russia are explained, followed by an examination of the status of these studies during the Soviet Union era. Furthermore, the factors contributing to the increase in Quran translations in the post-Perestroika Russian Federation are analyzed. The second section delves into Krachkovsky's works on the Quran, with a particular focus on his contributions to its translation. Krachkovsky's Russian translation of the Quran is analyzed verse by verse and compared with other Russian Quran translations to highlight differences in meaning and methodology. The distinctive characteristics of Russian Quran translations before and after Krachkovsky are also identified. Krachkovsky's translation is shown to be an academic work that places significant emphasis on literal elements. It is evident that this translation has had a profound impact on both Russian Quran translations within Russia and internationally.