Okul öncesi çocukların internet kullanımları ile ebeveyn tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of relationship between preschool children's internet use and parental attitudes
  1. Tez No: 969060
  2. Yazar: AYŞE TOKGÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA DUYGU KAYA YERTUTANOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi, Ebeveyn ilişkisi, İnternet, Bağımlılık, Preschool, Parent relationship, Internet, Addiction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi çocukların internet kullanımları ile ebeveyn tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın evrenini, İstanbul İlinde bulunan MEB'na bağlı bir anaokulu'na kayıtlı 4-7 yaş arasında toplam 157 çocuk oluşturmaktadır. Çalışmada“Sosyo-demografik Bilgi Formu”,“İnternet Bağımlılığı Ölçeği”,“Aile-Çocuk İnternet Bağımlılığı Ölçeği”ve“Çocuk-Anababa İlişki Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde; SPSS 26 paket programı aracılığıyla t testi, tek yönlü ANOVA Testi, LSD, Spearman Korelasyon analizi kullanılmıştır. Okul öncesi çocukların internet kullanımları ile ebeveyn tutumlarının ebeveynlerin cinsiyetlerine göre; çocuk ana-baba olumlu ilişki puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p<0,00). Çocukların anaokuluna başlama yaşı durumuna göre; internet bağımlılığı-aşırı çevrimiçi kalma isteği puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p<0,01;p<0,02). Ebeveynlerin çocuklarının interneti kullanırken endişelenme durumuna göre, aile-çocuk internet bağımlılığı-yoksunluk, kontrol güçlüğü ve çocuk ana-baba ilişki-çatışma puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p<0,03;p<0,01;p<0,00). Çocukların interneti günde kaç saat kullandıklarına göre; aile-çocuk internet bağımlılık-sosyal soyutlanma, işlevsizlik, yoksunluk ve kontrol güçlüğü puanlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p<0,00). Ebeveynlerin çocuklarının interneti sınırlandırdığında tepki alma durumuna göre; aile-çocuk internet bağımlılık-sosyal soyutlanma, işlevsizlik, yoksunluk, kontrol güçlüğü ve çocuk ana-baba ilişki alt boyutu çatışma puanlarında anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir (p<0,00). Bu çalışmada, internet bağımlılığı ile aile-çocuk internet bağımlılığı ve çocuk-anababa ilişkisi arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır (p<0,00).
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between preschool children's internet use and parental attitudes. The population of the research consists of a total of 157 children between the ages of 4-7 who are enrolled in the Kindergarten of the Ministry of National Education in Istanbul.“Socio-demographic Information Form”,“Internet Addiction Scale”,“Family-Child Internet Addiction Scale”and“Child-Parent Relationship Scale”were used in the study. In the analysis of the data, SPSS 26 package program and T Test, One Way Anova Test, LSD, Spearman Correlation analysis were used. Preschool children's internet use and parental attitudes according to the gender of the parents; a statistically significant difference was found between the child parent positive relationship scores (p<0.00). According to the age of children starting kindergarten; A statistically significant difference was found between internet addiction-excessive online stay scores (p<0.01;p<0.02). A statistically significant difference was found between the parents-children's internet addiction-withdrawal, control difficulties and child-parent relationship-conflict scores according to the parents' anxiety about their children's use of the Internet (p<0.03;p<0.01;p<0.00). According to how many hours a day children use the Internet; A statistically significant difference was found in the scores of family-child internet addiction-social isolation, dysfunction, deprivation and control difficulty (p<0.00). According to the reaction of the parents when their children limit the internet; It was determined that there was a significant difference in family-child internet addiction-social isolation, dysfunction, deprivation, control difficulties and conflict scores of the child-parent relationship sub-dimension (p<0.00). In this study, it was concluded that there is a positive and significant relationship between internet addiction and family-child internet addiction and child-parent relationship (p<0.00).