Trakya Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin HIV/AIDS hakkındaki bilgi düzeyleri ve tutumları
Knowledge and attitudes of Health Services and Vocational Students of the Trakya University Health Service about HIV/AIDS
- Tez No: 969113
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLFİYE ÇELİKKALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Üniversite öğrencileri, HIV/AIDS, bilgi, tutum, korunma, University student, HIV/AIDS, knowledge, attitude, protection
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: HIV/AIDS ile ilgili literatür bilgisi, gençlerin salgınla mücadelede kritik bir noktada olduğunu göstermektedir. Eğitime, sağlık hizmetlerine ve ruh sağlığı desteğine erişim gibi bu demografiyi etkileyen benzersiz zorlukların ve faktörlerin ele alınması, yeni enfeksiyonların azaltılması ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesi için oldukça önemlidir. Çalışmamızın amacı; Trakya Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin; HIV/AIDS bilgi düzeyini ve HIV/AIDS'li bireylere karşı tutumlarını ve bunlarla ilgili etmenleri değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Araştırmanın evrenini Trakya Üniversitesinin Edirne ili merkez ilçesindeki Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nda örgün eğitim alan 1700 öğrenci oluşturmaktadır. Örnek seçimi hesaplanmış olup, çalışma 416 öğrenci ile tamamlanmıştır. Veriler Kişisel bilgi Formunda sosyodemografik özellikleri sorgulayan (13 soru), HIV/AIDS Bilgi Durumları (14 soru), 3 alt boyuttan oluşan HIV/AIDS Bilgi Ölçeği (Bulaşma yolları 7 soru, Korunma ve genel bilgi 9 soru, Tedavi 5 soru; toplam 21 soru), AIDS Tutum ölçeği (17 soru) anket formlarıyla toplanmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaklaşık % 80'i kız ve %20' si erkek öğrencilerden oluşmaktadır. Öğrencilerin 2/3'ü birinci sınıftır. Öğrencilerin yarısı HIV/AIDS konusunda eğitim almıştır ve bilgi kaynağı olarak sosyal medya önemli yer tutmaktadır. Ayrıca yarısından fazlası eğitim almak istemektedirler. AIDS Bilgi Ölçeği (ABÖ) değerlendirildiğinde üç alt boyut puan ortalamaları sırasıyla bulaşma yolları için ortalama 2,52±1,77; korunma yolları için ortalama 6,98±2,45 ve tedavi için ortalama 2,42±1,65' tir. Olumlu tutum için kadın ve erkek cinsiyette sırasıyla 33,24±3,16 ve 32,32±3,85; stigma için 11,34±3,72 ve 12,67±4,01 olarak hesaplanmıştır. Koruyuculuk alt ölçeğinden alınan puan arttıkça stigmatizasyon azalmaktadır; tedavi alt ölçeğinden alınan puan arttıkça pozitif tutum artmaktadır. ABÖ alt boyutlarından alınan puanların ilişkili olduğu diğer parametreler; yaşanılan yer, medeni durum, HIV/AIDS hakkında daha önce eğitim alma durumları ve HIV/AIDS hakkındaki bilgilerini yeterli bulma durumlarıyla ilgili değişkenlerdir. ATÖ ölçek puanlarının ilişkili olduğu parametreler; yaşadıkları yer, HIV/AIDS ile ilgili daha önceden eğitim almadır. Sonuç: Çalışmada öğrencilerin % 60' ı konu hakkında bilgi sahibi olmadıklarını ve %40' ı da eğitim almak istediğini belirtirken, daha önce eğitim alma durumunun HIV/AIDS' ten korunma ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Özellikle HIV/AIDS için pandemi yaşı olan gençlere; yaşa göre yapılandırılmış cinsel sağlık eğitimi ve danışmanlık hizmetlerinin yürütülmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: HIV/AIDS literature highlights young people's crucial role in combating the epidemic. Addressing their specific challenges, including access to education, healthcare, and mental health support, is essential for preventing new infections and improving well-being. Our study assessed HIV/AIDS knowledge, attitudes towards people living with HIV/AIDS, and associated factors among students at Trakya University Vocational School of Health Services. Material and Methods: This study population comprised 416 students from the Vocational School of Health Services at Trakya University in Edirne, selected from an initial pool of 1700. Data were collected using questionnaires assessing sociodemographic characteristics (13 questions), HIV/AIDS knowledge (14 questions), and attitudes towards AIDS (17 questions). HIV/AIDS knowledge was further divided into three sub-dimensions: transmission routes (7 questions), prevention and general knowledge (9 questions), and treatment (5 questions). Results: The participant group comprised approximately 80% girls and 20% boy students, with two-thirds of the students being in their first year. Half the students had received HIV/AIDS education, highlighting social media's role as an information source. A majority expressed a desire for further education. The AIDS Knowledge Scale (AKS) revealed mean scores of 2.52±1.77 for transmission routes, 6.98±2.45 for prevention routes, and 2.42±1.65 for treatment. Mean positive attitude scores were 33.24±3.16 for females and 32.32±3.85 for males; stigma scores were 11.34±3.72 and 12.67±4.01, respectively. Higher scores on the protection subscale correlated with decreased stigmatization, while higher scores on the treatment subscale correlated with a more positive attitude. Place of residence, marital status, prior HIV/AIDS education, and perceived knowledge sufficiency were associated with AKS subscale scores. Place of residence and prior HIV/AIDS education were related to ATS scale scores. Conclusion: The study found that prior education was associated with protection from HIV/AIDS, despite 60% of students lacking information on the subject and 40% desiring education. Therefore, age-structured sexual health education and counselling services are recommended, especially for young people at high risk for HIV/AIDS.