Oyun bağımlısı olan ve olmayan obez adolesanlarda yaşam kalitesi ve duygusal yemenin değerlendirilmesi
Evaluation of quality of life and emotional eating in obese adolescents with and without gaming addiction
  1. Tez No: 969217
  2. Yazar: MERTCAN KASALOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAYI ELİAÇIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: obez adolesan, oyun bağımlılığı, yaşam kalitesi, game addiction, obese adolescent, quality of life
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Obezite özellikle ergenlik yaş grubunda giderek artış gösteren, pandemi halini almış bir halk sağlığı sorunudur. Bu sorunun önemli bir kısmı dijitalleşen dünyada oyun bağımlılığı olarak göze çarpmaktadır. Gereç ve yöntem: Bu tez çalışmasında, tamamı aşırı kilolu ve obez olan ergen yaştaki klinik grupta oyun bağımlılığı, yaşam kalitesi ve duygusal yeme bilimsel ölçekler yardımıyla araştırılarak obezite ile ilişkili komponentler açığa çıkarılmaya çalışıldı. Bunun yanında ilişkili olabilecek endokrinolojik parametreler araştırmaya dahil edildi. Bu çalışma, çocuk sağlığı ve hastalıkları ve çocuk endokrin polikliniklerinde obezite nedeniyle tetkik edilmiş olan ergen hastalar üzerinde yapılmıştır.12.04.2024 ile 24.08.2024 tarihleri arasında toplam 124 aşırı kilolu ve obez ergen olgu ile gerçekleştirildi. Olgular oyun bağımlısı olan ve olmayan olarak iki gruba ayrıldı. Bulgular: Oyun bağımlısı olan 46 olgunun yaşam kalitesi alt ölçeği olan duygusal işlevsellik ve bunun yanında duygusal yeme alt ölçeklerinden suçluluk dışında tüm alt ölçek skorları istatistiksel olarak anlamlı derecede olumsuz saptandı. Sonuç: Bulgular bize aşırı kilolu ve obez hastaların hepsinin aynı olmadığını, dijital oyun bağımlılarının özellikle bu konularda ilave değerlendirmeye ihtiyaç duyduğunu düşündürdü. Bu hastalara daha fazla fiziksel aktiviteye yönlendirilmesi gerektiğini, akademik başarıları için desteklenmeleri gerektiğini, sosyalleşmeleri için de motivasyon kazandırılmasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Obesity is a growing public health issue, particularly among adolescents, and has reached pandemic levels. A significant part of this problem is related to gaming addiction in the increasingly digitalized world. Materials and methods: This thesis investigates gaming addiction, quality of life, and emotional eating using scientific scales in a clinical group of adolescents who are all overweight or obese, with the aim of uncovering components associated with obesity. Additionally, endocrinological parameters that may be related were included in the study. This thesis research was conducted on adolescent patients who were investigated for obesity at pediatric health and disease and pediatric endocrinology outpatient clinics. The study was carried out between April 12, 2024, and August 24, 2024, with a total of 124 adolescent cases. The cases were divided into two groups: those who were addicted to gaming and those who were not. Results: Among the 46 adolescents who were addicted to gaming, all subscale scores related to emotional functioning in the quality of life subscale, as well as emotional eating subscales, except for guilt, were found to be statistically significantly worse. Conclusion : The findings suggest that not all overweight and obese patients are the same, and that individuals with gaming addiction, in particular, require additional assessments in these areas. It is recommended that these patients be directed toward more physical activity, supported in their academic success, and motivated to socialize.