Preeklampsi tanısı alan gebelere masaj topu uygulamasının arteriyel kan basıncı, yorgunluk ve anksiyete üzerine etkisi
The effect of massage ball application on arterial blood pressure, fatigue and anxiety in pregnant women diagnosed with preeclampsia
- Tez No: 969231
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ ÜNAL TOPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Arteriyel Kan Basıncı, Ebelik, Masaj Topu, Preeklampsi, Yorgunluk, Anxiety, Arterial Blood Pressure, Midwifery, Massage Ball, Preeclampsia, Fatigue
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma preeklampsi tanısı alan gebelere masaj topu uygulamasının arteriyel kan basıncı, yorgunluk ve anksiyete üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma 2 Ekim 2023 - 19 Temmuz 2024 tarihleri arasında Ankara Etlik Şehir Hastanesi perinatoloji servisinde 32 deney, 30 kontrol grubu olmak üzere 62 gebe ile randomize kontrollü olarak yapılmıştır. Çalışmada veriler ''Tanıtıcı Özellikler Bilgi Formu'', ''Durumluk Kaygı Envanteri (STAI-I)'', ''Yorgunluk İçin Görsel Benzerlik Skalası'', ''Arteriyel Kan Basıncı İzlem Formu I'', ''Arteriyel Kan Basıncı İzlem Formu II'' ve ''Masaj Topu Uygulama Durum Çizelgesi'' kullanılarak toplanmıştır. Deney grubunun ellerine ve ayaklarına 3 gün boyunca günde 20 dk masaj topu ile uygulama yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde iki kategorili bağımsız değişkenlerin karşılaştırılmasında bağımsız iki örnek t testi ve Mann Whitney U testi , üç ve üzeri bağımsız gruplarda ise tek yönlü ANOVA ve Kruskal Wallis H testi kullanılmıştır. Grup ve zamana göre karşılaştırılmalarda ise Robust ANOVA kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda masaj topu uygulaması sonrası STAI-I ile yorgunluk alt boyutu arasında pozitif, enerji alt boyutu arasında ise negatif yönde yüksek düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Enerji ile yorgunluk arasında ise negatif yönde yüksek düzeyde anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p<0,001). Deney grubunda STAI-I ve yorgunluk alt boyutu ortalama puanlarının uygulama sonrası azaldığı ve enerji alt boyutu ortalama puanının arttığı saptanmıştır. Kontrol grubunda ise STAI-I ortalama puanının arttığı, yorgunluk ve enerji alt boyutu ortalama puanlarının azaldığı saptanmıştır. Gruplara göre sistolik/diyastolik kan basıncı değerleri istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,001). Deney grubunda sistolik kan basıncı toplamda 1.ölçümde 135 ± 1,32'iken, 4.ölçümde 128 ± 1,21 bulunmuştur. Diyastolik kan basıncı toplamda 1.ölçümde 81,8 ± 1,05 iken, 4. ölçümde 78,6 ± 1,08 bulunmuştur. Sonuç: Preeklampsi tanısı alan gebelerde masaj topu uygulamasının arteriyel kan basıncını ve anksiyeteyi azaltmada etkili olduğu, yorgunluğu azaltmada etkili olmadığı enerjiyi artırdığı sonucuna varılmıştır. Masaj topunun preeklampsi tanısı alan gebelerde kullanılması önerilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the effect of massage ball application on arterial blood pressure, fatigue and anxiety in pregnant women with preeclampsia. Material and Method: This randomized controlled study was conducted between October 2, 2023 and July 19, 2024 in Ankara Etlik City Hospital perinatology service with 62 pregnant women (32 experimental group and 30 control group). Data were collected using the ''Descriptive Characteristics Information Form'', ''State-Trait Anxiety Inventory (STAI-I)'', ''Visual Similarity Scale for Fatigue'', ''Arterial Blood Pressure Monitoring Form I'', ''Arterial Blood Pressure Monitoring Form II'' and ''Massage Ball Application Status Chart''. The hands and feet of the experimental group were applied with a massage ball for 20 minutes a day for 3 days. In the evaluation of the data, independent two-sample t test and Mann Whitney U test were used to compare two-category independent variables, and one-way ANOVA and Kruskal Wallis H test were used for three or more independent groups. Robust ANOVA was used for comparisons by group and time. Results: In our study, a highly significant positive correlation was found between STAI-I and fatigue sub-dimension and a highly significant negative correlation was found between STAI-I and energy sub-dimension after massage ball application. A highly significant negative correlation was found between energy and fatigue (p<0.001). In the experimental group, STAI-I and fatigue sub-dimension mean scores decreased and energy sub-dimension mean score increased after the intervention. In the control group, STAI-I mean score increased and fatigue and energy subscale mean scores decreased. Systolic/diastolic blood pressure values were found to be statistically significant (p<0.001). In the experimental group, systolic blood pressure was 135 ± 1.32 in the 1st measurement and 128 ± 1.21 in the 4th measurement. Diastolic blood pressure was 81.8 ± 1.05 in the 1st measurement and 78.6 ± 1.08 in the 4th measurement. Conclusion: It was concluded that massage ball application was effective in reducing arterial blood pressure and anxiety in pregnant women with preeclampsia, but it was not effective in reducing fatigue and increased energy. Massage ball is recommended to be used in pregnant women with preeclampsia.