Düzenli fitness ve vücut geliştirme antrenmanı yapan bireylerin öfke duygularının incelenmesi
Examination of anger emotions of individuals who do regular fitness and bodybuilding training
- Tez No: 969230
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS BERK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Öfke kontrolü, Anger control
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, düzenli fitness ve vücut geliştirme antrenmanı yapan bireylerin öfke düzeylerini ve öfke ifade tarzlarını çeşitli değişkenler bağlamında incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada, bireylerin demografik özellikleri (yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, spor deneyimi) ile öfke düzeyleri arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Çalışma, nicel araştırma yöntemiyle gerçekleştirilmiş ve tarama modeli kullanılarak Türkiye genelindeki düzenli spor yapan 310 katılımcının verileri analiz edilmiştir. Veri toplama aracı olarak, Sürekli Öfke-Öfke İfade Tarzı Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi sonucunda, cinsiyet, yaş ve eğitim düzeyi gibi değişkenlerin bireylerin sürekli öfke düzeylerini anlamlı şekilde etkilediği tespit edilmiştir. Erkek katılımcıların kadınlara kıyasla daha yüksek sürekli öfke düzeyine ve dışa vurum eğilimine sahip olduğu, genç bireylerin ise öfke yönetimi konusunda daha düşük becerilere sahip olduğu bulunmuştur. Ayrıca, spor deneyimi arttıkça öfke kontrolünde olumlu yönde bir gelişim olduğu gözlenmiştir. Bu bulgular, düzenli fitness ve vücut geliştirme antrenmanlarının bireylerin duygusal regülasyon süreçlerine olumlu katkılar sağladığını göstermektedir. Çalışma, sporun yalnızca fiziksel sağlık değil, aynı zamanda ruhsal iyilik hali ve sosyal ilişkiler açısından da önemli bir araç olduğunu vurgulamaktadır. Araştırma sonuçlarının, spor psikolojisi alanında yapılan uygulamalara ve bireysel öfke yönetim stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir
Özet (Çeviri)
The Trait Anger-Anger Expression Style Scale was used as the data collection tool. As a result of the analysis of the data, it was determined that variables such as gender, age and education level significantly affected the trait anger levels of individuals. It was found that male participants had higher trait anger levels and a tendency to express anger compared to women, while young individuals had lower skills in anger management. In addition, it was observed that there was a positive development in anger control as sports experience increased. These findings show that regular fitness and bodybuilding training positively contributes to the emotional regulation processes of individuals. The study emphasizes that sports is an important tool not only in terms of physical health but also in terms of mental well-being and social relationships. It is thought that the research results will contribute to the applications in the field of sports psychology and the development of individual anger management strategies.